U bent hier:

‘The Bad Nurse’

The Good Nurse is een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de verpleegkundige en seriemoordenaar Charles Cullen. Tijdens zijn jaren als verpleegkundige heeft hij in verschillende ziekenhuizen tientallen mensen vermoord. Hij werd opgepakt terwijl hij werkzaam was bij Somerset Medical Center in Sommervil waar zijn collega Amy Loughren hem wist te stoppen.

Theodoor V.

Deze situatie werd in Nederland ook de waarheid toen verpleegkundige Theodoor V. toegaf tientallen corona patiënten voortijdig van het leven te hebben beroofd. Het OM meldt dat de verdachte, Theodoor V., zonder instructies van een arts medische handelingen zou hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal ziek waren en ernstig leden.

Geheimhoudingsplicht

De zaak van Theodoor V. werd bekend bij het ziekenhuis nadat zij een brief had ontvangen van een ggz-instelling waar V. op dat moment patiënt was. V. zou daar in gesprekken hebben aangegeven dat hij meerdere malen als longverpleegkundige tijdens de pandemie voortijdig het leven van een twintigtal patiënten had beëindigd. In de brief aan het ziekenhuis werd een melding gemaakt van een aantal gesprekken die Theodoor V. had gevoerd met diverse hulpverleners binnen de ggz-instelling. De ggz-instelling geeft aan dat de uitlatingen van V. dusdanig serieus werden opgevat door de zorgorganisatie dat zij besloten hebben de geheimhoudingsplicht te doorbreken en deze uitlatingen te melden aan het ziekenhuis. Dit hebben ze gedaan na uitvoerig collegiaal beraad en het inwinnen van intern en extern juridisch advies.

Aanhouding en vrijlating

Na de melding van het ziekenhuis is V. op 9 maart op non-actief gezet en is de politie een groot onderzoek gestart waarna Theodoor V. op 17 april werd aangehouden. Op dit moment zijn deskundigen aan het onderzoeken of er onregelmatigheden zijn in de medische dossiers en of deze dan ook passen bij de uitlatingen van Theodoor V.. Eind juni2023 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. De raadkamer van de rechtbank meldde eerder deze week dat Theodoor V. niet langer in voorarrest blijft en wordt vrijgelaten. De verdenkingen zijn volgens haar niet sterk genoeg om de man langer vast te houden. Hij blijft vooralsnog verdachte in de zaak.

Nabestaanden

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de dood van 24 corona-patiënten. De advocaat van de slachtoffers die meerdere families bijstaat heeft laten weten dat de families zijn geïnformeerd over het feit dat het overlijden van hun dierbare strafrechtelijk onderzocht wordt. Hij vertelt dat die mededeling hun leven compleet overhoop heeft gehaald en de families veel vragen hebben. De onzekerheid over de wijze van overlijden kwelt hen enorm. De nabestaanden van een 72-jarige corona-patiënt die drie jaar geleden overleed in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, vertelden dat het verdriet om hun dierbare alleen maar groter wordt. De zoon van het slachtoffer zei het volgende: “Je gaat er al die tijd vanuit dat mijn vader vredig is gestorven, maar nu ga je je van alles afvragen: heeft hij iets toegediend gekregen, of is hem juist zorg onthouden? Is Hij vermoord? Maar op de meest logische vraag: ‘Wat is er in godsnaam gebeurd?’, kon de politie geen antwoord geven.”

Het Openbaar Ministerie had gevraagd het voorarrest met zestig dagen te verlengen, maar door de raadkamer is uiteindelijk besloten dat Theodoor V. wordt vrijgelaten. Het OM overweegt nu om tegen die beslissing in hoger beroep te gaan.

 

Bronnen

https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/5344684/verhaal-netflix-good-nurse-amy-loughren-charles-cullen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5382181/verpleegkundige-dood-patienten-assen#:~:text=Tijdens%20coronapandemie-,Verpleegkundige%20gaf%20toe%20%27leven%20van%20zeker,patiënten%20voortijdig%20te%20hebben%20beëindigd%27&text=Verpleegkundige%20Theodoor%20V.,Ministerie%20Noord%2DNederland%20zojuist%20bekend.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5387955/verpleegkundige-coronapatienten-wilhelmina-ziekenhuis-assen


Wat vond jij van dit artikel?

  • Uitstekend
  • Goed
  • Kan verbeterd worden
  • Slecht

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...