U bent hier:

Wonen aan de andere kant van de wereld: mijn exchange

Afgelopen zomer ben ik vanuit Amsterdam vertrokken om te gaan wonen en studeren in Montréal, Canada voor ruim vier maanden. In dit artikel vertel ik hoe ik de afgelopen maanden heb ervaren en waarom ik anderen aanraad om ook te studeren in het buitenland. 

Waarom naar het buitenland?

Momenteel zit ik in mijn derde jaar van de bachelor Law in Society. Een rechtenstudie met als focus het creëren van een internationaal perspectief. Het was voor mij hierdoor geen gek idee om de keuze te maken om mijn minor in het buitenland te volgen, want tijdens de vakken op de VU leerden wij al veel over het recht in het buitenland. Mijn interesse specifiek voor Montréal kwam door McGill University. De mooie en welbekende campus sprak mij erg aan en de school staat goed aangeschreven. Ook ligt Montréal dicht bij de Amerikaanse grens, wat voor mij een enorm pluspunt was. Ik wilde tijdens mijn exchange ook andere steden bezoeken wat hierdoor goed gelukt is!

Over Montréal wist ik nog niet veel, maar ik kwam er al snel achter dat het een erg Europese stad is. Hoewel Montréal in een Engelstalig land ligt, is de eerste taal van de locals Frans. Studeren in het buitenland hoeft niet alleen goed te zijn om je Engels te verbeteren, maar kan ook nuttig zijn om nog een vreemde taal bij te spijkeren. Dit is niet alleen goed voor je taalvaardigheden, maar ook een goede toevoeging voor op je CV. 

Een nieuwe omgeving

Ik was erg gewend geraakt aan mijn leven in Amsterdam. Ik heb altijd thuis gewoond en wist dus ook niet hoe het was om helemaal op jezelf te zijn. Toen ik eenmaal arriveerde in Montréal na een lange vlucht, was het best gek om voor het eerst helemaal alleen te zijn. Met een afstand van 5.500 kilometer en een tijdsverschil van zes uur begon mijn exchange met het verkennen van de stad. Het is niet gek dat je je kan bevinden in veel onverwachte en / of onbekende situaties in een compleet nieuwe omgeving. Alle situaties die ik heb meegemaakt en hoe ik hierop reageerde, war

en goede leermomenten. Zo was ik bijvoorbeeld te laat met inschrijven voor bepaalde vakken waardoor ik tijdens de vierde week van mijn semester drie nieuwe vakken moest volgen. Tijdens de afgelopen maanden ben ik dus niet alleen de stad beter gaan leren kennen, maar ook mezelf. 

Studeren

Na twee weken vol leuke activiteiten, zoals kamperen in Mont-Tremblant, was het dan echt tijd om naar school te gaan. Ik heb studeren aan McGill als heel positief ervaren. De professoren voor mijn vakken zijn personen waar leerlingen naar opkijken. Ik vind het heel tof dat zij veel van hun ervaring uit de praktijk meenemen naar de lessen, wat de lessen interactiever en interessanter maken. Zo waren de Canadese studenten ook personen waar ik veel van heb geleerd in de afgelopen maanden. De meesten hadden al een volledige bachelor afgerond en zijn daarna begonnen aan ‘law school’. De combinatie van internationals en locals werkte erg goed naar mijn mening. We hebben allemaal veel van elkaar kunnen leren middels presentaties en groepsopdrachten. Maar studeren aan McGill moet men zeker niet onderschatten. Het was soms wel bikkelen om alle vijf vakken te combineren, omdat de werkdruk hier best hoog ligt. Toch neemt dit niet weg dat ik erg veel heb geleerd en ervan heb genoten om een tijdje hier te mogen studeren!

Internationale vrienden

Als ik terugblik op de vrienden die ik hier heb gemaakt, kan ik wel zeker zeggen dat ik vrienden over de hele wereld heb. Het is zo leuk om mensen te leren kennen van verschillende culturen en achtergronden. Bovendien is Montréal een grote studentenstad met enorm veel internationals, dus gaat dit vrij gemakkelijk. Naast dat je veel mensen kent waarmee je jouw exchange ervaring deelt, is het een bonus dat je hierdoor een groot netwerk hebt opgebouwd. Ook ben ik er hier achter gekomen hoe het is om zelf een international te zijn en dus aan de andere kant te staan van locals. Dit vond ik op het begin een beetje gek, omdat ik nu de persoon was die uit de andere stad kwam. Ik ben mij daardoor bewuster geworden van de verschillen in de Nederlandse cultuur en die van anderen. Het leukste aan het hebben van deze internationale vrienden is dat je elkaar kan bezoeken waardoor je zo op plekken komt waar je eerst misschien niet naartoe gegaan zou zijn. 

Al met al, studeren in het buitenland was voor mij een droom die uitkwam. Ik heb enorm genoten van mijn tijd hier en deze herinneringen zullen mij ook altijd bijblijven. Als je de keuze hebt om op exchange te gaan, zeg ik: ‘100% doen!’ 

McGill campus