U bent hier:

Waarom je een uitwisseling in het buitenland moet doen

De Verenigde Staten. The land of the free. Het is het land waarin ik inmiddels al drie maanden studeer in het kader van mijn minor. Tot zover ben ik enorm positief over mijn ervaringen in het buitenland. In deze blog neem ik je mee in mijn ervaringen en vertel ik je waarom jij ook een uitwisseling moet doen!

Treed buiten je comfortzone

Studeren op 10.000 kilometer van je eigenlijke woonplaats. Het klinkt misschien eng – en dat is het misschien ook – maar het zal je helpen groeien als persoon. Het is namelijk niet iets dat je elke dag doet. Het is iets buiten je comfortzone en dat zijn juist de zaken die je helpen groeien. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe het voelde toen ik hier net aankwam. Toen Delta Airlines eenmaal landde in Austin, Texas, wist ik dat er geen weg meer terug was. Ik zat ruim 10.000 kilometer van huis en ik moest van The University of Texas at Austin mijn thuis zien te maken. Alhoewel het misschien niet altijd makkelijk is geweest, heeft deze reis mij wel uit mijn comfortzone gehaald. Om die reden heb ik ook het gevoel dat ik gegroeid ben als persoon. Je leert bijvoorbeeld beter omgaan met onverwachte situaties. Deze improvisatievaardigheid is er een die je heel je leven kan gebruiken.

Academische uitdaging

Los van het feit dat een uitwisseling in het buitenland doen goed is voor je persoonlijke ontwikkeling, zitten er ook veel voordelen aan voor je academische ontwikkeling. Amerika heeft een heel ander rechtssysteem dan Nederland. Hier wordt er een common law systeem gehanteerd terwijl wij in Nederland een civil law ons eigen hebben gemaakt. Het voornaamste verschil is dat jurisprudentie in een common law systeem veel belangrijker is en dat rechters ook recht / wetten kunnen maken. Je blik op de wereld en op het recht als jurist (in spé) wordt enorm verrijkt omdat je het recht nu vanuit een ander perspectief kunt zien. Je ziet bijvoorbeeld hoe Amerikaanse rechtenstudenten hun juridisch argument onderbouwen en dit is ook weer een ervaring die je kan meenemen naar huis. Overigens is Law School in Amerika van een heel andere orde dan in Nederland. Je wordt geacht om het perfecte antwoord te geven en om actief te participeren in de les. Competitie onder rechtenstudenten is een van de normaalste zaken. Je kweekt een nieuwe werk- en studeerethiek en dit kan ook weer bijdragen aan je professionele ontwikkeling.

Nieuwe vrienden

Uiteraard ben je niet in het buitenland om enkel de wetten van dat land uit je hoofd te memoriseren. Je wilt ook lol hebben en mensen ontmoeten en dat is compleet logisch. Gelukkig ben je meestal niet de enige uitwisselingsstudent en zijn er vaak meerdere. Je raakt heel makkelijk in contact met andere studenten (zeker in de VS). Zelfs als je niet heel sociaal bent; probeer praatjes te maken met iedereen. Probeer naar zoveel mogelijk evenementen te gaan. Zo kom je het makkelijkst in contact met mensen en dit zal de heimwee naar huis ook lichtjes doen verzachten.

Goed voor je netwerk

Vrienden maken is niet alleen leuk en gezellig, maar ook goed voor je netwerk. Nu je in aanraking komt met mensen uit de hele wereld, is het belangrijk om je LinkedIn account te updaten! Medestudenten uit onder andere Zwitserland, Duitsland, Spanje en Mexico kan ik nu rekenen tot mijn netwerk. Overigens hoef je je netwerk niet enkel te beperken tot medestudenten. Ook professoren (zeker in de VS) zijn altijd gewillig om een praatje te maken en ook hen kan je toevoegen aan bijvoorbeeld je netwerk op LinkedIn.

Verbeter je taal

Vous parlez français? Hablo español? Do you speak English? Zodra je op uitwisseling gaat, zul je je taalkunsten zeker verbeteren! Als je voor vier á zes maandenlang bijna elke dag een andere taal spreekt kan dit ook bijna niet anders. Je spreekt Engels met je vrienden en je professoren, en de rechtszaken die je leest zijn in het Engels. Deze verbetering van je taalvaardigheid lijkt misschien een kleine toegevoegde waarde te hebben, maar het tegendeel is waar. Toekomstige werkgevers kunnen het namelijk enorm waarderen als je een extra taal spreekt.  Daarnaast maakt het je – in mijn optiek – ook een veelzijdigere jurist!

Conclusie

Een uitwisseling in het buitenland is een fantastische ervaring. Alhoewel er misschien ook mindere kanten aan zitten (financiën, heimwee en eenzaamheid) wegen de voordelen toch zwaarder. Je bent er maar tijdelijk, maar je zal de stad en de mensen zeker voor altijd onthouden. Je zal jezelf op professioneel en persoonlijk niveau enorm ontwikkelen. Dus, beste lezer, als je de kans hebt, ga zeker op exchange!