U bent hier:

Voorzitter Nino de Kruijf over een bestuursjaar

Beste lezer,

Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over mijn ervaringen als voorzitter. Dit vind ik enorm leuk om te doen en ik vertel je dan ook graag waarom mijn functie zo leuk is en wat je kunt verwachten van een bestuursjaar bij QBDBD.

Wat naar mijn mening de functie van voorzitter zo leuk maakt, is dat je, naast je vaste bestuurstaken, ook als taak hebt om andere bestuursleden te ondersteunen en te begeleiden. Daardoor ben je veel minder gebonden aan één vast takenpakket en doe je heel veel verschillende dingen op een dag. Dit kan variëren van het beantwoorden van mails, het meedenken over een Instagram-post, het benaderen van een restaurant of het bellen van partners. 

Natuurlijk heb ik als voorzitter ook een vast takenpakket. Als voorzitter ben ik bijvoorbeeld belast met de algehele leiding van de vereniging. Zoals net gezegd begeleid en ondersteun ik daarnaast de rest van het bestuur en zit ik de algemene ledenvergadering voor. Bovendien ben ik vanuit mijn extra functie als bestuurslid Extern verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met externe partners.

Als voorzitter zul je je op geen enkel moment vervelen. Dat zorgt er onder andere voor dat de weken voorbij lijken te vliegen. Voor mij voelt het dan ook alsof we pas op de helft van ons bestuursjaar zijn, maar de bestuurssollicitaties voor het 131ste bestuur binnenkort alweer open gaan. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik al gigantisch veel geleerd heb de afgelopen tijd! 

Het eerste leermoment was voor mij eigenlijk al het solliciteren voor een bestuursfunctie. Met een lidmaatschap van drie jaar achter de rug merkte ik dat er een goede fundering was gelegd, waarbij ik mij steeds meer vertrouwd voelde om een bestuursfunctie uit te gaan oefenen. Daarom besloot ik te solliciteren voor het 130ste bestuur der Juridische Faculteitsvereniging QBDBD, maar voor welke functie? Van Bestuurslid Media wist ik dat het bij mij zou passen. Ik kan namelijk wel wat met grafisch design en heb er ook daadwerkelijk een passie voor. Echter, ik voelde dat ik in deze functie niet meer zou kunnen groeien. Ik was namelijk al langere tijd met grafisch ontwerp bezig geweest en het ging mij eigenlijk best gemakkelijk af. Aan de andere kant wist ik dat ik het in mij had om een voorzitter te zijn, maar dingen zoals speechen vond ik echt verschrikkelijk. Ondanks de afschuw voor het speechen voelde ik dat ik mijn angsten moest overwinnen om op dit vlak te kunnen groeien en dat deed ik dan ook. Dit is daarom ook iets wat ik een toekomstig bestuurslid mee wil geven: wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen en jezelf als persoon verder te ontwikkelen!

Natuurlijk zijn er door het jaar heen enorm veel andere leermomenten. Zo leer je jezelf ontwikkelen op communicatief, maar ook organisatorisch vlak. Je leert hoe een vereniging in elkaar steekt en ontwikkelt leidinggevende skills. Je komt voor lastige vraagstukken te staan en wordt constant op de proef gesteld. Dit kan op het moment zelf overkomen als een zware last, maar als je er even later bij stilstaat weet je dat je hiermee jezelf alleen maar verder ontwikkelt. Hoewel we naar betere tijden lijken te gaan, is een voorbeeld van zo’n lastig vraagstuk dat corona af en toe nog steeds voor veel onzekerheid zorgt tijdens je bestuursjaar. Dit is natuurlijk vervelend, maar je leert wel te anticiperen en hoe je je het beste kunt aanpassen aan de situatie. Ik zie het daarom ook als een ervaring die niemand ons meer kan afnemen!

Ik heb het voornamelijk gehad over jezelf ontwikkelen en je taken als bestuurder, maar dat betekent niet dat er in een bestuursjaar verder geen tijd is voor ontspanning! Als bestuurder van QBDBD mag je automatisch mee op alle reizen en ga je in beginsel naar alle activiteiten! Hierdoor kijk je vaak verder dan je normaal zou doen. Zo word je wel eens verrast hoe leuk bepaalde activiteiten kunnen zijn en leer je bij jezelf nieuwe interesses kennen. Verder leg je heel veel contacten binnen de vereniging en hef je met hen het glas tijdens feesten en borrels, maar leer je ook van andere juridische faculteitsverenigingen heel veel gezellige mensen kennen tijdens constitutieborrels. Er zijn zoveel leuke momenten in een bestuursjaar, dat er dan voor mij ook niet één moment specifiek uitspringt. Wel weet ik dat ik bijvoorbeeld enorm heb genoten tijdens de introductieweek. Het leren kennen van nieuwe enthousiaste studenten en het organiseren van evenementen tijdens de introductieweek hebben mij toen heel erg veel voldoening gegeven! Vandaar ook de bovenstaande foto die gemaakt is bij een activiteit tijdens de introductieweek. Het was een hele leuke en vooral gezellige week waarin we elkaar na een online jaar weer fysiek konden zien.

Ik snap dat het je misschien afschrikt als je ons als bestuur elke dag van 10:00 – 17:00 in de bestuurskamer ziet doorbrengen. Je kunt er niet omheen: een bestuursjaar kost nou eenmaal veel tijd. Daarentegen bekeek ik het bestuursjaar juist vanuit een positief oogpunt: ik vind het namelijk ontzettend fijn om na jaren te hebben gestudeerd even een tussenjaar te nemen, eindelijk iets anders. Bovendien ga jij je tijdens je bestuursjaar richten op één ding, iets wat ik zelf als zeer prettig heb ervaren. Als je een bestuursfunctie bij QBDBD gaat vervullen, ga je fulltime aan de slag. Het kost veel tijd, maar je krijgt er aan de andere kant enorm veel voor terug!

Een voorbeeld hiervan is de uitbreiding van je netwerk. Niet alleen binnen QBDBD, maar ook daarbuiten bouw je tijdens je bestuursjaar aan een groot netwerk. Bij elk groot kantoor heb ik inmiddels wel een connectie en dat is naar mijn mening heel waardevol. Wie weet wat dit netwerk mij in de toekomst zal brengen!

Zo vertelde een recruiter mij dat zij altijd heel veel plezier haalt uit het contact met studieverenigingen en bestuurders. Toen ik haar sprak over de aankomende bestuurssollicitaties wilde ze jou als lezer nog iets meegeven:

‘Tijdens je studententijd komen er verschillende manieren voorbij om jezelf te ontwikkelen. Het kan een leuke bijbaan zijn, die uitwisseling naar het buitenland, maar ook zeker een bestuursjaar bij een vereniging zoals QBDBD. Allemaal mooie manieren om er achter te komen waar jouw talenten liggen. Een bestuursjaar biedt je de mogelijkheid je skills, bijvoorbeeld op het gebied van het organiseren van events of marketing & communicatie, te verbeteren. Naast de kennis die je opdoet in de collegebanken is deze ervaring op je c.v. een zeer waardevolle aanvulling. Als bestuurslid ben je aanwezig bij de leukste events, studiereizen, lunches en diners. Geen slechte manier om kennis te maken met verschillende werkgevers en genoeg reden om te solliciteren naar een bestuursfunctie.’

Ivette Engering – Recruitment Manager Bird & Bird.

 Mocht Ivette jou nog niet hebben overtuigd dat een bestuursfunctie heel waardevol kan zijn, dan wil ik nog graag zelf een poging wagen. QBDBD heeft mij een nieuwe vriendengroep gegeven, een relatie, een netwerk, gigantisch veel persoonlijke ontwikkeling, maar vooral: heel veel mooie herinneringen. Er zijn genoeg QBD’ers die meteen begrijpen wat ik bedoel, omdat zij het zelf ook meegemaakt hebben of inmiddels al een lange tijd bij QBDBD erop hebben zitten. Er zullen echter ook leden zijn die dit lezen en net bij QBDBD zijn begonnen. Tegen jullie wil ik het volgende zeggen: jullie avontuur bij QBDBD staat pas net in de startblokken. Je lidmaatschap is een reis waarvan je de bestemming (nu nog) niet kent. Ook ik had niet verwacht dat ik zou staan waar ik nu sta en dat ik mee zou maken wat ik inmiddels allemaal heb meegemaakt. Maak er een mooie studietijd van en haal het beste uit jezelf! Ik hoop van harte dat jullie dit gevoel ook mogen meemaken!