U bent hier:

Studiereis 1-2 naar Boedapest!

Op 2 april 2022 was het zover: we verzamelden met 30 enthousiaste studenten, in onze blauwe reistrui, bij het meetingpoint voor de Burger King op Schiphol. De studiereis 1-2 naar Boedapest kon beginnen! Het beloofde een onvergetelijke week te worden met tal van juridische dan wel sociale activiteiten. Met dit artikel geef ik jullie graag een inkijkje in de reis!

2 april

Eenmaal veilig geland op het vliegveld in Boedapest, vertrokken we met de transfer naar ons verblijf gelegen in het stadsdeel Pest: het Avenue Hostel. Dit hostel was midden in het centrum gelegen, waardoor alles vrijwel op loopafstand was. Iedereen kreeg de tijd om te installeren, waarna we vervolgens met het grootste deel van de groep vertrokken naar de partyboot! Deze boot voer over de Donau, waarbij we met een drankje konden genieten van de hoogtepunten van de stad onder begeleiding van uitgaansmuziek! Tijdens deze tocht konden we het monument de Kettingbrug en het prestigieuze Parlement aanschouwen.

3 april

De volgende dag stond een welbekende reisactiviteit op de planning: de stadswandeling! We verzamelden begin van de middag bij het hostel, waar een tourguide ons opwachtte. Hij begeleidde ons door de stad en liet ons alle ins en outs van Boedapest zien. We zijn bijvoorbeeld langs de Schoenen op de Donaukade gelopen. Dit indrukwekkende monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die zijn omgekomen langs de oever van de Donau die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. Zij werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken waarna ze vervolgens werden doodgeschoten en in de rivier vielen. Ook zijn we langs de Sint-Stefanus Basiliek, dit is samen met het parlementsgebouw het hoogste gebouw van de stad, en de Grote Synagoge gewandeld. Stuk voor stuk imponerende gebouwen! De rest van de middag had iedereen vrij om zelf de stad te kunnen ontdekken.

4 april

Het was tijd voor onze eerste juridische activiteit: een kantoorbezoek aan Baker McKenzie. Het was zeer interessant om hier een kijkje te nemen, aangezien we het kantoor ook kennen op Nederlands grondgebied. In Boedapest is het kantoor één van de weinige kantoren in Hongarije met een toegewijd team voor openbare aanbestedingen, waarmee ze buitenlandse multinationals helpen om te voldoen aan de Hongaarse aanbestedingsvereisten. We werden hartelijk ontvangen en kregen een uitgebreide presentatie over het kantoor. Daarnaast vergezelden de stagiaires ons, waardoor we de mogelijkheid kregen om op een laagdrempelige manier vragen te stellen. Wat heel interessant was om te horen, is hoe de Bachelor Rechtsgeleerdheid in Hongarije in zijn werk gaat. Dit is namelijk tamelijk anders dan in Nederland. In Boedapest duurt de opleiding vijf jaar, waarbij je in je laatste semester toetsen maakt over de stof van die jaren. Daarnaast heb je eigenlijk geen gescheiden bachelor en master. Je specialiseert pas als je gaat werken.

5 april

Vandaag ging de wekker vroeg! We werden om kwart over acht verwacht bij de Environs Regional Court om een zaak bij te wonen. De groep werd in tweeën gesplitst: een deel woonde een civiele zaak bij en het andere deel een strafzaak. De zaak was vanzelfsprekend in het Hongaars, maar wij kregen uitleg van een rechter en een rechter in opleiding die ook in de zaal aanwezig waren. Na afloop van de zaak was er nog de gelegenheid om alle vragen te stellen aan de rechters. Vervolgens zijn we doorgereisd naar de Hoge Raad, waar we een rondleiding kregen door het gebouw.

6 april

In de ochtend stond er een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Hongarije op de planning. We kregen een presentatie van een ambassadeur over haar werk en over de politieke situatie in Hongarije. Dit was zeer interessant aangezien er net verkiezingen waren geweest in het land en Orbán de winnaar was. Later in de middag stond iedereen in zijn of haar sportieve outfit klaar voor de hike! De hike ging naar het hoogste punt van de stad en duurde ongeveer vier uur. Tijdens de hike hebben wij de Hongaarse lekkernij: Hungarian Strudel mogen proeven. We hebben de tocht afgesloten met een rustgevende kabelbaanrit naar beneden.

7 april

In de middag zijn we op weg gegaan naar ons tweede kantoorbezoek en dit maal naar DLA Piper, wederom een partner van QBDBD. We werden hartelijk ontvangen en kregen eerst een kantoorpresentatie. Vervolgens kwam er een advocaat spreken over ‘future law’ en discussieerden we met elkaar over wat er belangrijk is voor een toekomstige advocaat en cliënt en de relatie hiertussen. We kwamen tot de conclusie dat het belangrijk is dat een advocaat flexibel is en goed kan luisteren naar de wil van zijn cliënt, maar wel realistisch blijft. Daarna begon het fanatisme op te bloeien: we deden een Kahoot Quiz, waarbij er mooie prijzen op het spel stonden. Janita is er uiteindelijk met de winst vandoor gegaan! Na de quiz kregen we een rondleiding door het prachtige kantoor met dakterras, waar we nog een groepsfoto hebben gemaakt! In de avond stond er een sociale activiteit op de planning: een kroegentocht! We zijn langs drie bars gegaan waar we konden genieten van een gratis shotje. De tocht eindigde in onze stam-club: Instant-Fogas, waar we gedanst hebben tot in de late uurtjes.

8 april

De laatste volle dag in Boedapest was alweer aangebroken. We zijn de ochtend gestart met een bezoek aan het prestigieuze parlement in Boedapest. Het Huis van Afgevaardigden houdt regelmatig zitting in het parlement. Daarnaast worden staatshoofden en andere prominente mensen hier ontvangen. Het gebouw is ontworpen door Imre Steindl in 1885 en was gereed in 1904. Het parlement heeft een lengte van 268 meter en de grootste breedte is 118 meter. Het parlement reikt 27 meter hoog. Voor het gebouw is er maar liefst 40 kilo bladgoud en meer dan een half miljoen halfedelstenen gebruikt. Een zeer indrukwekkend gebouw dus! Om de reis goed af te sluiten, stond er een afscheidsdiner op de planning bij Restaurant Extra. We kregen de keuze uit vier gerechten en een drankje. Na afloop van het diner is het overgrote deel van de groep een ritje gaan maken in een limousine. We zijn door de stad gereden met het dak open en muziek aan. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

9 april

Het was tijd dat QBDBD weer terugging naar Nederland! We hebben onze koffers gepakt en het hostel verlaten. Om 17:05 steeg het vliegtuig op en om 19:15 zijn we geland op Schiphol. We hebben de koffers opgehaald en om de reis mooi af te sluiten nog een laatste groepsfoto gemaakt.