U bent hier:

Straffen voor de Reuzegom-verdachten te licht?

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft vandaag de straffen bekendgemaakt voor de achttien leden van de voormalige studentenvereniging Reuzegom, naar aanleiding van de fatale studentendoop die het leven heeft gekost van Sanda Dia. Na een proces van 4,5 jaar zijn de achttien beklaagden veroordeeld tot werkstraffen variërend tussen de 250 en 300 uur en boetes van 400 euro.

Dit artikel geeft een overzicht van de straffen die aan enkele verdachten zijn opgelegd, maar benadrukt ook de heersende mening onder de experts dat de straffen misschien niet in verhouding staan tot de ernst van de misdaden.

De penningmeester van Reuzegom, bekend onder de naam ‘Sondage’, is veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur en een boete van 400 euro. Hij werd geconfronteerd met mogelijke celstraffen tot 24 maanden, een geldboete van 8.000 euro en ontzetting uit de rechten voor vijf jaar. Zijn advocaat benadrukte tijdens het proces dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Sanda Dia en dagelijks de last van die verantwoordelijkheid met zich meedraagt.

De verdachte met de bijnaam ‘Strontvlieg’, die volgens het Openbaar Ministerie het voortouw nam in de beslissing om geen verontschuldigingsbrief naar de ouders van Sanda te sturen, heeft een werkstraf van 300 uur en een boete van 400 euro gekregen. Hij riskeerde een celstraf van 30 maanden, een geldboete van 8.000 euro en ontzetting uit de rechten voor vijf jaar.

Ook ‘Shrek’ heeft een werkstraf van 250 uur en een boete van 400 euro opgelegd gekregen. Hij werd geconfronteerd met een mogelijke celstraf van 30 maanden en een geldboete van 8.000 euro. Zijn advocaat betoogde dat hij niet kon weten en ook niet had moeten weten welk risico er bestond tijdens de ontgroening. Dit aangezien de gemiddelde huisarts niet op de hoogte is van de hoeveelheid visolie die dodelijk is en de flessen geen waarschuwingen op het etiket vermeld hebben staan.

De verdachten vrijuit gegaan voor de aanklacht van het toedienen van de schadelijke stoffen en voor schuldig verzuim, hoewel dit het zwaarste deel van de aanklacht betrof. De straffen van deze aanklachten kunnen namelijk als volgt zijn. 

De maximale strafeis voor het toedienen van schadelijke stoffen kan variëren, maar in ernstige gevallen kan dit leiden tot gevangenisstraffen van meerdere jaren, zoals 5 tot 10 jaar. De straf is afhankelijk van de omstandigheden en de gevolgen van het misdrijf.

Voor schuldig verzuim kunnen er gevangenisstraffen van enkele jaren opgelegd worden. Dit kan variëren van straffen tussen de 2 tot 5 jaar.

Zoals al eerder benoemd hebben juridische experts hun zorgen geuit over de straffen die zijn opgelegd. Zij zijn van mening dat de werkstraffen en boetes niet in verhouding staan tot de ernst van de misdaden. Ook vinden zij dat gevangenisstraffen en ontzetting uit de rechten heroverwogen moeten worden, gezien de ernst van de misdaden. De uiteindelijk opgelegde straffen zijn tevens een bron van teleurstelling voor de nabestaanden van Sanda Dia. Daarnaast werpen de straffen vragen op over de rechtvaardigheid van het strafrechtssysteem.

Het vonnis van het Antwerpse Hof van Beroep in de zaak van de fatale Reuzegom-doopceremonie heeft dus geleid tot gemengde reacties. Hoewel de verdachten werkstraffen en boetes opgelegd hebben gekregen voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia, heerst er een algemene opinie onder de experts dat de straffen te mild zijn. De teleurstelling bij de nabestaanden van Sanda Dia weerspiegelt de behoefte aan heroverweging van de zaak Sanda Dia om rechtvaardigheid te waarborgen.

 

Bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5386719/ontgroening-celstraffen-dood-sanda-dia-student-reuzegom

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/26/reuzegommers-motivatie-hof-van-beroep/

https://www.hln.be/binnenland/overzicht-welke-straffen-hebben-de-reuzegommers-gekregen-voor-de-fatale-doop-van-sanda-dia~af5fcb0d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.nu.nl/privacy-gate/accept?redirectUri=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2Fbuitenland%2F6265264%2Fbelgische-ontgroeners-krijgen-werkstraffen-voor-dood-student-sanda-dia.html&authId=618df294-424a-4c18-8eae-64666b76dd90&referrer=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.nu.nl%2F

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/organisatoren-fatale-ontgroening-sanda-dia-krijgen-werkstraffen-familie-moet-hiermee-leren-leven~b6ee976b/