U bent hier:

Secretaris Vita Samsom over een bestuursjaar

Daar zitten we dan, eigenlijk nog midden in ons bestuursjaar, en nu al op zoek naar een nieuw bestuur. Dit klinkt best gek, maar voor ons (helaas) de realiteit. Mijn bestuursjaar bij QBDBD heb ik tot nu toe namelijk ervaren als een fantastisch jaar waarbij je, naast een cv opbouwen, zoveel nieuwe mensen leert kennen, je grenzen verlegt, hechte vriendschappen creëert en nieuwe vaardigheden opdoet!

Een dag in het leven van

Mij wordt vaak de vraag gesteld: ‘Wat doen jullie nou eigenlijk de hele dag in die bestuurskamer?’.  Best een makkelijke vraag, zou je denken. Maar ondanks dat we al een half jaar bezig zijn met het dagelijks besturen van QBDBD, vind ik dit toch best lastig te beantwoorden. Want naast je dagelijkse werkzaamheden als bestuurslid ben je vaak met honderdeneen dingen bezig die zo weer een hele dag vullen! Denk aan activiteiten van de commissies, vergaderen, naar de Spar gaan om lunch te halen en noem zo maar op. Aangezien dit nog redelijk vaag klinkt, schets ik ter illustratie een dag als bestuurslid van QBDBD

10:00 – 12:00 vergadering met bestuur

12:00 – 12:30 lunchen

12:30 – 14:00 dagelijkse taken als secretaris

14:00 – 16:00 muziek bingo met het Eerstejaarscollectief  / kantoorbezoek

17:00 – 18:00 relaxen met een aflevering van the Bachelor

18:30 – 20:00 dineren in restaurant Loetje met bestuur

20:00 – 23:00 constitutieborrel van zusjesvereniging in Utrecht

Zoals je ziet, is dit een hele drukke dag met veel verschillende activiteiten. Een dag als bestuurslid van QBDBD is nooit hetzelfde, maar één ding kan ik je beloven: het is nooit saai!

Werkzaamheden als secretaris

Daarnaast houd jij je binnen jouw functie als secretaris bezig met het ledenbestand, de mailings, de nieuwsbrief, het bijhouden van de post, de jaarplanning, notuleren van vergaderingen, contact met de broertjes- en zusjesverenigingen, oud-bestuursleden en de actieve leden! Dit klinkt als een hele hoop, maar in het kort ben je als secretaris het gezicht van de vereniging naar de leden toe: jij bent voor hen dan ook het algemene aanspreekpunt. Hierdoor sta je in contact met heel veel (actieve) leden, wat echt ontzettend leuk is!

Een waardevol tussenjaar

Dat ik een grote vereniging als QBDBD mag besturen vind ik een hele eer, waar naar mijn idee dan ook veel nieuwe verantwoordelijkheden bij zijn komen kijken. Je houdt je als bestuurslid bijvoorbeeld het hele jaar bezig met activiteiten en onderwerpen waar je in een normaal studiejaar nooit zo op gefocust zou zijn. Dit heb ik tot dusver ervaren als een hele fijne pauze van mijn bachelor, waarbij ik mij volledig heb kunnen richten op iets anders dan alleen mijn studie! Mijns inziens verrijkt dit jaar je dan ook echt als mens, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Je doet immers ontzettend veel nieuwe vaardigheden op! Je neemt dan wel een tussenjaar van je studie, maar dit jaar is erg waardevol. Daarnaast denk ik maar zo: je kunt nog je hele leven werken, blijf lekker lang student!

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Specifiek gezien doet de functie secretaris een beroep op verschillende kanten van jouw schrijfvaardigheid. Je verstuurt bijvoorbeeld formele e-mails naar leden en besturen, schrijft originele almanakstukjes voor onze broertjes en zusjes en bent creatief bezig met het ontwerpen van de maandelijkse nieuwsbrief! Je zult je hele carrière nog profijt hebben van de veelzijdigheid waarmee jij je schrijfvaardigheid verbetert! Daarnaast leer je het overzicht en de controle te houden over alles wat binnen de vereniging speelt. Het komt namelijk in je bestuursjaar regelmatig voor dat de activiteiten en taken zich opstapelen. Het is dan van belang je zaken goed op orde te hebben en je hoofd koel te houden. Kortom, de functie van secretaris is heel veelzijdig en je ontwikkelt jezelf op veel gebieden!

Favoriete moment – Skireis 2022

Naast dat een bestuursjaar natuurlijk erg leerzaam is, is het voornamelijk hartstikke leuk! Er zijn dan ook meerdere momenten  die mij altijd zullen bijblijven, maar tot dusver is de skireis begin februari veruit mijn favoriete! Deze foto is genomen boven op de prachtige bergtop Mont Gimont. Samen met een deel van de wintersportgroep maakte ik die dag een ontzettend mooie skitocht van Italië naar Frankrijk. Dit was een fantastische dag samen met een erg gezellige groep. Ik was dan ook heel gelukkig dat ik op deze manier mijn hobby skiën heb kunnen combineren met mijn bestuursjaar bij de vereniging. In 2020 was ik ook met QBD op wintersport, maar dit keer ging ik voor het eerst in de hoedanigheid van bestuur, wat een hele bijzondere ervaring is geweest. Je leert op deze manier namelijk verantwoordelijkheid te nemen op veel verschillende momenten en te handelen in compleet nieuwe situaties. De groep is vanwege bepaalde gebeurtenissen tijdens deze reis ontzettend hecht geworden. Dit is heel waardevol en ik ben er super trots op dat ik ervoor heb mogen zorgen dat dit mogelijk was!

Liefste opvolger

Tot slot zou ik iets aan mijn opvolger willen meegeven wat ik zelf nog wel eens vergeet. Een bestuursjaar binnen QBDBD is een jaar waarin je zoveel meemaakt. Probeer dan ook stil te staan bij alle unieke momenten die je samen met je bestuur en leden ervaart! En pak zoveel mogelijk activiteiten mee die er georganiseerd worden voor en door jou! Het is namelijk een ontzettend bijzonder jaar waar je in de toekomst nog vaak met een lach aan terug zult denken! En geloof mij maar, het jaar vliegt voorbij, dus: geniet!