U bent hier:

Rijkdom maakt niet onstopbaar

You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain.

Lil’ Kleine, wie kent hem niet? Het is één van de grote rap-namen in Nederland en heeft features met andere bekende Nederlandse artiesten zoals Boef, Ronnie Flex en Sevn Alias.

Echter hangt er sinds kort een beruchtheid over Jorik Scholten (alias Lil’ Kleine) heen. Begin 2022 werd immers gerapporteerd dat er sprake was van een abusieve relatie tussen hem en zijn ex-verloofde; Jamie Vaes. Scholten en Vaes hebben samen een jong zoontje, genaamd Lío. 

Het is nu een jaar geleden dat het schandaal rondom de relatie van Jorik Scholten en Jamie Vaes bekend werd in de media. Er gingen geruchten rond dat Scholten Vaes meerdere malen heeft mishandeld tijdens hun relatie, voornamelijk na een voorval op Ibiza in mei 2021. Deze geruchten werden bevestigd toen er in februari 2022 beelden uitlekten waarop te zien was dat Scholten het hoofd van Vaes met opzet tussen een auto deur had geklemd. Vaes heeft kort daarna aangifte gedaan bij de politie tegen haar toenmalige partner. Mishandeling is zoals velen weten strafbaar op grond van artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht. Poging tot mishandeling daarentegen is niet strafbaar, er is enkel sprake van een strafverzwarende omstandigheid als iemand mishandeling pleegt met voorbedachten rade. 

Op woensdag 16 februari werd Scholten voorgeleid aan de rechter-commissaris in de Rechtbank van Amsterdam. Diezelfde dag werd besloten dat Scholten het onderzoek in vrijheid mocht afwachten. Toekijkers binnen het juridische circuit blikken terug op mei 2021, waar Scholten werd aangehouden op Ibiza toen Vaes wederom aangifte heeft gedaan van mishandeling. Deze zaak werd echter geseponeerd.

Op maandag 14 november 2022 troffen Scholten en Vaes elkaar in de rechtbank van Amsterdam tijdens een openbare zaak waar goederen werden verdeeld. Specifiek draaide het om drie peperdure Rolex horloges die Scholten vermoedelijk had geschonken aan Vaes. Echter meende hij – na de breuk – dat deze horloges voor hun zoontje waren en dat Vaes deze enkel onder toezicht nam. Bovendien beschuldigden zij elkaar van het onrechtmatig meenemen van andere goederen, zoals een blender en een broodrooster. Uiteindelijk is uit deze zaak gebleken dat Vaes twee van de drie horloges mocht houden.

Op dinsdag 17 januari 2023 troffen de twee elkaar opnieuw in de rechtbank van Den Haag. Deze zaak was niet openbaar en speelde zich geheel af achter gesloten deuren. Het ging voornamelijk over het contact tussen Scholten en zijn zoon Lio, die hij sinds de scheiding in 2022 niet meer heeft gezien. Na afloop van deze zaak werd besloten dat Scholten voor het eerst zijn zoon weer mocht spreken via de video- en belservice FaceTime. Later bleek dat hij volgens de omgangsregeling zijn zoon twee keer per week mocht zien.

De vraag waarom Scholten zijn zoon niet mocht zien heeft te maken met het feit dat hij geen juridisch gezag over Lío mag uitoefenen, dit volgt uit het personen- en familierecht in Nederland. Het is namelijk zo dat je als ouder niet vanzelfsprekend het gezag over je kind hebt, dit is iets wat beide ouders middels een formulier moeten aanvaarden. Gezag is in dit geval anders dan erkenning; tot op de dag van vandaag oefent Scholten geen gezag uit over zijn zoon, enkel Vaes is hiertoe bevoegd. Scholten heeft Lío wel na zijn geboorte erkend, daar is het echter bij gebleven; met de moeilijkheden die daarbij horen. 

Uit de relatie tussen Lil’ Kleine en Jamie Vaes blijkt dat het enkel een kwestie van tijd is voordat ze elkaar opnieuw zullen treffen in juridisch oorlogsgebied. 

Scholten mag dan wel zwemmen in rijkdom, maar dat biedt geen bescherming in de diepte van de juridische oceaan.

Bronnen

https://www.parool.nl/kunst-media/hoe-de-sfeer-was-bij-de-zaak-tussen-lil-kleine-en-jaimie-vaes-kil-daphne~b46533ae/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.ad.nl/show/jaimie-vaes-over-relatie-lil-kleine-ik-was-gewoon-op-ik-woog-45-kilo~ac03b5b41/

https://www.parool.nl/kunst-media/rechter-lil-kleine-schonk-twee-horloges-aan-jaimie-vaes~ba1b85e1/

https://nos.nl/artikel/2417622-lil-kleine-voorlopig-vrij-na-aanhouding-mishandeling-vriendin