U bent hier:

Profvoetballer of niet; de wet zegeviert

Op 22 maart 2021 heeft er een tragisch ongeval in Breda plaatsgevonden, waarbij een 4-jarige jongen om het leven kwam nadat hij werd aangereden door een auto. De bestuurder van de auto was voetballer Rai Vloet, die op dat moment onder contract stond bij voetbalclub Heracles Almelo. De aanrijding heeft niet alleen het leven van het kind verwoest, maar leidde ook tot een uitgebreid juridisch proces.

Naast de emotionele impact die het ongeval heeft gehad op de familie van het slachtoffer en op Rai Vloet zelf, heeft het ook gevolgen gehad voor zijn voetbalcarrière. Heracles Almelo heeft direct na het ongeval aangegeven dat de club Rai Vloet niet zou opstellen zolang het onderzoek nog liep. Na de veroordeling van Vloet heeft de club aangekondigd het contract met hem te ontbinden. Hierdoor kwam er een abrupt einde aan zijn tijd bij Heracles Almelo.

Sinds het ongeval heeft Rai Vloet geen wedstrijden meer gespeeld. Het is nog onduidelijk wat de toekomst voor hem als voetballer zal brengen. Het is mogelijk dat andere clubs terughoudend zijn om hem aan te nemen vanwege zijn veroordeling en de publiciteit rondom het ongeval. Ook kan het zijn dat Rai Vloet zelf besluit te stoppen met voetballen om zich te richten op zijn persoonlijke leven en de verwerking van het ongeval.

Direct na het ongeval werd Rai Vloet gearresteerd en verhoord door de politie. Hij werd verdacht van het overtreden van verkeersregels en daarbij het leven van het kind in gevaar had gebracht. Na het verhoor werd Vloet weer vrijgelaten, maar het onderzoek naar het ongeval werd voortgezet.

Het onderzoek heeft enkele weken geduurd en tijdens deze periode werd Vloet intensief gevolgd door media en publiek. Er ontstond veel discussie over de schuldvraag en of Vloet wel of niet gestraft moest worden voor zijn rol in het ongeval. Ook werd er veel gespeculeerd over de gevolgen van het ongeval voor zijn voetbalcarrière.

Op 14 april werd bekend dat Vloet door justitie werd vervolgd voor ‘dood door schuld’. Dit houdt in dat hij wordt beschuldigd van het veroorzaken van de dood van het kind. Het is een zware aanklacht die kan leiden tot een maximale gevangenisstraf van twee jaar en/of een hoge boete die kan oplopen tot €19.500,-.

De zaak kwam voor de rechter op 8 september 2021. Vloet was zelf aanwezig bij de zitting en betuigde zijn spijt en medeleven aan de familie van het slachtoffer. Hij gaf toe dat hij de verkeersregels had overtreden en dat hij daarvoor verantwoordelijk was. De rechter oordeelde dat Vloet schuldig was aan de dood van het jongetje en veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook is Vloet zijn rijbewijs ingenomen voor een periode van drie jaar, wat betekent dat hij die gehele tijd niet mag rijden.

De veroordeling van Rai Vloet heeft veel reacties opgeroepen onder het publiek. Sommigen vinden de straf te laag en menen dat Vloet harder gestraft had moeten worden vanwege de aard van het ongeval; een 4-jarige jongen die zijn hele toekomst kwijt is geraakt. Anderen vinden dat Vloet al genoeg gestraft is door de gevolgen van het ongeval en zijn schuldgevoel. Desalniettemin zal het ongeval en de juridische nasleep hiervan voor altijd verbonden blijven met Rai Vloet en zijn voetbalcarrière.

 

Bronnen

https://www.ad.nl/binnenland/rai-vloet-komt-voor-zijn-rechtszaak-wel-gewoon-naar-nederland-wegblijven-zou-laf-zijn~a8b4d196/

https://nos.nl/artikel/2443566-veelbesproken-vloet-maakt-in-afwachting-van-rechtszaak-transfer-naar-rusland

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5372775/rai-vloet-dodelijk-ongeluk-drankrijder-alcohol-maximumsnelheid-gio

https://sportnieuws.nl/voetbal/binnenland/rai-vloet-over-dodelijk-ongeluk-met-ruim-200-km-per-uur-was-bezig-met-cruise-control/