U bent hier:

Penningmeester Colin Naipal over een bestuursjaar

Het is maandagochtend zeven uur en de wekker gaat. Het eerste wat ik doe, is een kopje koffie zetten om de dag te beginnen. Voordat ik mij klaar maak om naar de VU te gaan, bekijk ik snel mijn agenda en lees ik een aantal nieuwsartikelen. Om vijf over acht stap ik in metro tweeënvijftig richting Amsterdam-Zuid. Voordat ik aankom in onze bestuurskamer is het alweer kwart voor negen. Ik zet mijn tweede kopje koffie van de dag en lees nog even snel de notulen door. Het is bijna negen uur en langzamerhand druppelt de rest van “de 130jes” de bestuurskamer binnen. We praten met zijn allen nog even over ons weekend en klagen massaal over de zware stortbui die we dienden te trotseren om op de VU te komen.

Een paar minuutjes later begint Nino de vergadering. Wat tijdens de vergadering wordt besproken is natuurlijk vertrouwelijk en kan ik helaas niet met jullie delen. Tijdens een vergadering bespreek je in ieder geval allerlei thema’s. Het kan gaan over de evenementen die we nog gaan organiseren, geldzaken, problemen waar we tegen aanlopen, maar ook over hoe de afgelopen activiteiten zijn bevallen.

Wanneer de vergadering is afgelopen begin ik aan mijn werkzaamheden als penningmeester. Zo betaal ik bijvoorbeeld een aantal facturen die de afgelopen dagen zijn binnengekomen en verwerk ik declaraties die commissieleden hebben opgestuurd. Voor ik het weet is het alweer tijd voor een vergadering met de feestcommissie. Eerst bespreekt de commissie hoe zij precies de New Years Pub Quiz gaan aanpakken. Vervolgens bespreken zij verschillende offertes voor een galalocatie en bekijkt de penningmeester van de feestcommissie of de  aangevraagde galalocaties haalbaar zijn.

Na de vergadering met de feestcommissie haal ik mijn lunch samen met Merel en praat ik met wat leden in de ledenruimte over de voortgang van hun studie en de afgelopen activiteiten. Na mijn pauze werk ik de administratie bij. Iets wat je regelmatig dient te doen, omdat je anders het inzicht in de geldstromen binnen de vereniging verliest. Wanneer ik hier klaar mee ben, vraag ik nog een paar offertes op en voor ik het weet is het alweer vijf uur! Mijn ‘BK Dienst’ zit erop en ik ga richting huis.

Zoals je kunt zien ben je in een bestuursjaar eigenlijk een soort van aan het werk. Je bent de hele dag bezig met het in goede banen leiden van activiteiten. Dit doe je door, bijvoorbeeld je commissies van advies te voorzien als dat nodig is. Het meest bijzondere aan een bestuursjaar vind ik dan ook dat je allerlei vaardigheden opdoet en jezelf uitdaagt. Als je aan mij een jaar geleden had gevraagd of ik voor een gevulde zaal een begroting zou presenteren en dat ik deze ook nog eens kon verdedigen, had ik nee gezegd. Nu is het iets wat in lijn ligt met mijn dagelijkse bezigheden en vind ik het zelfs iets spannends en leuks hebben! Vaardigheden die je tijdens je studie niet opdoet, zoals presenteren, onderhandelen of stukken opstellen doe je in een bestuursjaar wel op!

Een voorbeeld hiervan is het Landelijk Overleg Juridische Faculteitsverenigingen. Hier komen alle faculteitsverenigingen uit andere universiteitssteden bijeen om samen te discussiëren over bepaalde onderwerpen die spelen binnen hun vereniging. Hoe pak je als vereniging bijvoorbeeld reizen in coronatijd aan? En hoe organiseer je een leuk en veilig feest binnen de maatregelen? Gelukkig is het niet alleen serieuze praat op zo’n overleg. Zo werd er op de LOJFV voor mij gezongen door de zusjesverenigingen omdat ik jarig was (dank lief Ouranos!) en sloten wij de dag af met een hele gezellige biercantus! Een corporaal gebruik waar je mij normaal mee afschrikt, maar achteraf kijk ik hierop terug als één van de leukste en meest memorabele activiteiten in mijn bestuursjaar.

Mijn bestuursjaar zit er helaas alweer bijna op en dat vind ik eigenlijk heel jammer. Dit betekent wel dat er voor een ander een hele mooie kans ligt om te beginnen aan een bestuursjaar in het 131ste bestuur der QBDBD. Ik wil de volgende penningmeester meegeven dat een bestuursjaar draait om balans. Je moet soms streng voor jezelf zijn en niet elke borrel of feestje meepakken. Tegelijkertijd moet je genieten waar het kan, want voor je het weet is je bestuursjaar voorbij!