U bent hier:

Montréal Canada – The Legal Experience 2022

Midden in de nacht verzamelden we met een groep enthousiaste studenten voor het Initium van de Vrije Universiteit Amsterdam om de bus in te gaan naar Brussels Airport. The Legal Experience reis kon dan eindelijk van start gaan! Na een acht uur durende vlucht kwamen wij aan in het prachtige Montreal in Canada.

Wij verbleven twee weken lang in het Hotel Saint-Laurent Montréal, dat een zeer centrale ligging had. Je was al met 10 minuten lopen in het oude stadscentrum en met 15 minuten in het nieuwe stadscentrum! Elke kamer was een soort klein appartement. Er was een eigen badkamer en eigen keuken aanwezig. Bovendien was er een fitnesscentrum te vinden op de begane grond, waar de sportfanaten onder ons gebruik van konden maken.

Gedurende de reis hebben wij tal van activiteiten ondernomen. We zijn de dag na aankomst begonnen met de city walk-tour. Deze tour was uitgestippeld door de commissie en zij hebben ervoor gezorgd dat de deelnemers in een korte tijd veel mooie hotspots van Montréal konden zien. Bij elke bezienswaardigheid vertelden ze ook wat informatie. Na afloop van de walk-tour was er de mogelijkheid om te ziplinen over de Old Port of Montreal. Dit was een perfecte kans om van je hoogtevrees af te komen!

Ook hebben wij de McGill University bezocht. Een van de rechtenstudenten van deze universiteit heeft ons een tour gegeven op de universiteitscampus. Ze vertelde hoe het schoolsysteem in Canada eruit ziet, wat het kost om te studeren en in welke gebouwen welke vakken gedoceerd werden. Ook hebben we de merchandise shop van de universiteit bezocht, waar velen van ons een leuk aandenken hebben bemachtigd. Na ons bezoek aan de universiteit was het tijd voor onze eerste juridische activiteit; namelijk het bezoek aan Communitas. Communitas brengt mensen die in de gevangenis hebben gezeten samen met gewone leden van de gemeenschap door middel van verschillende initiatieven voor steun, mentorschap, verantwoording, empowerment en saamhorigheid.

Het bezoeken van een ander land brengt natuurlijk een nieuwe cultuur met zich mee. Om hier alles over te weten te komen hebben wij een bezoek gebracht aan het McCord museum: dit is een openbaar onderzoeks- en onderwijsmuseum gewijd aan het behoud, de studie, de verspreiding en de waardering van de rijke Canadese geschiedenis. Ondanks het snuiven van nieuwe cultuur, moesten wij deze dag ook even aan onze eigen cultuur denken. Het was namelijk 27 april. Gefeliciteerd Willem! Dit hebben wij natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. De hele dag liepen wij rond in onze oranje outfits en hebben we s ’avonds de kroeg onveilig gemaakt en met volle trots ons land gerepresenteerd. Zelfs de Canadezen liepen aan het eind van de avond met rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun wangen rond. Canada staat daarnaast bekend om haar prachtige natuur. We zijn dan ook vroeg in de ochtend met de bus naar Quebec City vertrokken. Onderweg hebben we een stop gemaakt bij de prachtige Montmorency Falls, waar we met een gondel over de waterval heen konden. Eenmaal aangekomen in Quebec City hadden we genoeg vrije tijd om de stad te verkennen en heerlijk op een terrasje te zitten in de zon.

Verder hebben we naast Communitas nog enkele andere juridische instanties bezocht, zoals Équijustice. Zij zetten zich in voor eerlijke en toegankelijke rechtshulp voor iedereen. Uiteraard zijn wij ook op bezoek geweest bij Palais de Justice. Dit is het gerechtsgebouw in Montréal, Quebec. Het is gelegen in de oude wijk van Montreal. Hier hebben wij een rondleiding gekregen door het gebouw en hebben wij een presentatie gekregen van de directeur, de sheriff en twee advocaten klerks. Ook hebben we een presentatie gekregen van een organisatie die gericht is op herstelrecht: centre de services de justice réparatrice. Ze proberen een omgeving te creëren waar mensen die worden getroffen door situaties van misbruik en geweld, zowel binnen als buiten het juridische proces, zich kunnen uiten. Daarnaast werken ze ook met overtreders die verantwoordelijkheid willen nemen en schadevergoeding willen betalen. Als laatst zijn wij ontvangen door de organisatie GAIHST (Aide & d’Information sur le Harcèlement Sexuel au Travail). Deze organisatie zet zich in voor hulp bij seksuele intimidatie en ongewenst gedrag op de werkvloer.

Je kunt Canada natuurlijk niet verlaten zonder geproefd te hebben van de welbekende lekkernij: Maple Syrup. Daarnaast is het zeer interessant om het businessmodel hierachter te horen. We zijn dan ook ontvangen door de Federation of Quebec Maple Syrup Producers op hun kantoor in Longueuil. Zij behartigen de belangen van de Quebecse Maple producenten. De organisatie heeft ons iets verteld over de productie van dit typisch Canadese product en over de juridische aspecten die hieraan vastkleven.

Kortom, het waren twee weken waarin we veel van de stad hebben kunnen ontdekken op zowel sociaal als juridisch vlak! Er zijn nieuwe vriendschappen gesloten en genoeg herinneringen gemaakt!