U bent hier:

‘Mijn ouders die durfden op te staan voor mensen die onrecht was aangedaan, ook al kon het ze zelf schaden’

‘Mijn ouders die durfden op te staan voor mensen die onrecht was aangedaan, ook al kon het ze zelf schaden’ 

Dit zei Kelly de Vries, de dochter van misdaadjournalist Peter R. de Vries, die in juni 2022 gebruik maakte van haar spreekrecht. Samen met haar broer en de partner van Peter R. de Vries sprak zij in de strafzaak tegen de vermeende uitvoerders van de moord op haar vader. In november 2022 is besloten dat deze zaak opnieuw behandeld moet worden bij de rechtbank van Amsterdam. 

‘Liever staande sterven, dan op je knieën leven’

Dit was het motto van misdaadjournalist en vertrouwenspersoon van velen, Peter R. de Vries. Op 6 juli 2021 werd De Vries neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat na aanwezig te zijn geweest bij een uitzending van RTL Boulevard. Negen dagen later kwam hij te overlijden. Op de dag van de aanslag werden de vermoedelijke uitvoerders Delano G. en Kamil E. al opgepakt. De aanleiding voor de aanslag op het leven van Peter R. de Vries zou zijn dat hij de kroongetuige in het Marengo-proces hielp. Ook het feit dat hij ‘overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen’ wordt na een afgeluisterd telefoongesprek van een verdachte als motief gezien. 

Proces Iraklia
Het proces tegen de vermeende uitvoerders Delano G. en Kamil E. begon op 18 oktober 2021 met de eerste pro-formazitting. Tijdens de pro-formazitting werd gesproken over de stand van zaken van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten van de twee verdachten. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld, omdat er nog niet voldoende informatie ter beschikking was en het onderzoek nog moest worden voortgezet.

In totaal zijn er in deze zaak vier pro-formazittingen geweest waarbij het verzoek van de verdediging om 88 personen als getuigen te horen werd afgewezen. Op 7 juni 2022 begon de inhoudelijke behandeling waar ook de strafeis van het Openbaar Ministerie (afgekort: OM) duidelijk werd: levenslang voor één moord. Er werd door de officier van justitie meermaals verwezen naar de zaak ‘Wiersum’. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi. Hij is voor zijn huis doodgeschoten en ook hier werd levenslang geëist voor één moord. De straf die Delano G. en Kamil E. moesten uitzitten zou op 14 juli 2022 bekend worden. Toch werd de zaak heropend omdat het OM op 5 juli 2022 een aantal nieuwe stukken heeft ingestuurd, wat leidde tot uitstel van de uitspraak.

Verhuizende rechter
Naast het insturen van nieuwe stukken gebeurde er nog iets wat de zaak ophield. Een van de drie rechters die deze zaak behandelde is geëmigreerd en moet vervangen worden. Toch kan een rechter van een zaak die nog niet is gesloten niet zomaar worden vervangen. De wet schrijft voor dat het proces opnieuw moet worden uitgevoerd, tenzij alle partijen het erover eens zijn dat het proces door kan worden gezet. Dit was niet het geval en de Amsterdamse rechtbank heeft op 3 november 2022 besloten dat de strafzaak tegen de twee vermeende uitvoerders van de moord opnieuw inhoudelijk behandeld zal moeten worden. Volgens de wet is de rechtbank verplicht om het hele onderzoek opnieuw te beginnen. Het OM zal opnieuw een strafeis moeten formuleren en ook de advocaten zullen hun pleidooien opnieuw moeten houden. Naast de zaak Iraklia loopt er een tweede zaak rondom de moord op Peter R. de Vries. Deze zaak is de strafzaak Hendon. Dit is het strafrechtelijke onderzoek naar de opdrachtgever(s) van de schietpartij en andere betrokkenen. De rechtbank heeft besloten om de strafzaken Iraklia en Hendon gelijktijdig te behandelen.

Weer een arrestatie

23 januari heeft er opnieuw een arrestatie voor de moord op Peter R. de Vries plaatsgevonden. Er is een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van de aanslag. Op dit moment is hij de achtste verdachte in de zaak. Op 6 januari 2023 begon de rechtbank in Amsterdam opnieuw met de zaak. Aangezien het onderzoek nog in volle gang is, zorgt de aanhouding niet voor een langere ophouding van de zaak.

‘Ik wil dat jij mij aankijkt’

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak Iraklia hebben de kinderen van Peter R. de Vries gebruik gemaakt van hun spreekrecht. Kelly de Vries maakte hier gebruik van door de verdachte rechtstreeks aan te spreken, waar de zoon van Peter R. de Vries besloot dat dit zinloos was. Het spreekrecht is het recht dat jij als slachtoffer of nabestaande hebt om jouw verhaal te doen in een strafzaak. Als slachtoffer of nabestaande krijg je een gezicht en een stem. Deze erkenning kan helpen het misdrijf een plek te geven. Vroeger mocht je alleen praten over de impact van het misdrijf op jouw eigen leven, maar sinds juli 2016 is het spreekrecht uitgebreid. In een verklaring mag nu alles aan bod komen, bijvoorbeeld ook hoe je denkt over de verdachte, aldus de manier waarop Kelly de Vries vertelde. Dat het moordproces opnieuw moet, is duidelijk geworden via de zaak. Echter, of alles opnieuw behandeld moet worden, wordt op een later moment duidelijk. De verklaringen van nabestaanden zijn opgenomen. De mogelijkheid dat de nabestaanden dus niet weer zo’n moeilijk verhaal moeten vertellen is dus aanwezig, maar wat er wel en niet opnieuw behandeld moet worden, is uiteindelijk aan de rechtbank.

 

Bronnen

https://www.om.nl/onderwerpen/strafzaak-peter-r.-de-vries

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5344285/moordzaak-peter-r-de-vries-voor-rechter-mogelijk-moet-het-opnieuw

https://nos.nl/artikel/2460950-opnieuw-arrestatie-voor-moord-op-peter-r-de-vries

https://www.rtlnieuws.nl/entertainment/misdaad/artikel/5361851/nieuwe-verdachte-zaak-peter-r-de-vries-zou-filmers-hebben

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5357477/peter-r-de-vries-rechtszaak-kamil-e-delano-g

https://nos.nl/artikel/2447786-verdachte-onthulde-motief-voor-moord-peter-r-de-vries-in-telefoongesprek

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20230106_13505496?utm_source=google&utm_medium=organic

https://www.rechtspraak.nl/Bekende-rechtszaken/iraklia