U bent hier:

Lustrumreis naar Lissabon!

Van vrijdag 19 november tot en met maandag 22 november is QBDBD met een gezellige groep van 30 QBD’ers naar het zonnige Lissabon afgereisd. Hier hebben wij gezamenlijk het 130ste levensjaar van de vereniging ingeluid en wat was dit een feestje! De Lustrumcommissie heeft de reis ontzettend goed georganiseerd. Zo stonden onder andere een walking tour met een gids en een boottocht op het programma.

De walking tour

Op zaterdag 20 november zijn wij om 10.30 op pad gegaan met een enthousiaste gids. Wij hebben in vier uur tijd ontzettend veel van de stad gezien en veel geleerd over de historie van Lissabon. Zo liepen wij door de wijken ‘Alfama’, de oudste wijk van Lissabon, en door ‘Mouraria’, de wijk waar de moren in het verleden woonden.

Een van de meest indrukwekkende verhalen tijdens de wandeling was het verhaal van de moord op de joden in 1506. Rond 1500 waren alle joden in Lissabon ‘bekeerd’ tot het christendom. In werkelijkheid wist iedereen dat de joden achter gesloten deuren nog steeds het jodendom aanhingen. Op Paasdag (1506) scheen er op miraculeuze wijze licht door de ramen van de Dominicanenkerk. Alle christelijke aanwezigen zagen dit als een teken van God, maar één van de aanwezigen, een jood, was het hier niet mee eens. Hij maakte de opmerking dat dit enkel het zonlicht was dat werd gereflecteerd door de ramen. Dit kwam hem duur te staan. Hij werd de kerk uitgesleept en door de aanwezigen op het plein vermoord en op de brandstapel gegooid. Deze eerste moord werd door de christenen gezien als teken om alle joden die in Lissabon woonden te vermoorden. Het gevolg hiervan was dat er moordpartijen op joden plaatsvonden gedurende de volgende drie dagen. Toen de Portugese koning hiervan hoorde riep hij het moorden direct een halt toe en verkregen de joden een beschermde status in Portugal.

Extra schokkend aan het verhaal is dat deze genocide pas aan het licht kwam in 2006 toen de toenmalige Paus, Paus Benedictus XVI, zijn excuses aanbood voor de verschrikkelijke daden die hebben plaatsgevonden.

De wandeling heeft ons dus veel bijgebracht over de mooie, maar ook minder mooie geschiedenis van Lissabon.

Vaartocht

Op zondag 21 november vertrokken wij om 14.30 met de studenten op een boot. De boot had een mooi dakterras waardoor wij in de zon konden genieten van het prachtige uitzicht. We voeren over de Taag waardoor wij Lissabon van een afstand hebben kunnen bekijken op het water. Dit was een ontzettend leuke toevoeging aan onze korte reis!

Vrije tijd

Naast deze leuke activiteiten hadden wij voldoende tijd om Lissabon op eigen houtje te ontdekken. Zo hebben wij het nachtleven verkend in de Urban Beach Club en daarnaast hebben wij overdag rondgereden in een tuktuk. Verder zijn wij nog langs de foodhallen geweest, waar ons ontzettend veel heerlijk eten werd voorgeschoteld en hebben we in de pittoreske trammetjes rondgereden.

Hoewel de reis een ander karakter had dan voorgaande QBDBD reizen, kunnen wij met zekerheid zeggen dat alle aanwezige leden ontzettend hebben genoten van deze extra lustrumreis. Wij kijken nu alweer heel erg uit naar de eerstvolgende reis met de leden van QBDBD!