U bent hier:

Interview met Leroy Niekoop van Lawyers for Lawyers

In het kort, wie zijn jullie en waar maken jullie je hard voor?

Lawyers for Lawyers (L4L) is een onafhankelijke en niet-politieke organisatie die al ruim 35 jaar het goed functioneren van de rechtsstaat bevordert door advocaten over de hele wereld te steunen die vanwege hun werk moeilijkheden ondervinden en risico lopen.

Hoe bent u betrokken geraakt bij Lawyers for Lawyers?

Ik ben sinds november 2019 als Programmamedewerker werkzaam bij Lawyers for Lawyers. Voor die tijd kwam ik meerdere malen in aanraking met Lawyers for Lawyers en was toen al erg onder de indruk van de wijze waaropen wezenlijke bijdrage levert aan een vrije en onafhankelijke advocatuur.

 Hoeveel medewerkers hebben jullie in dienst? Bestaat het overgrote deel hiervan uit vrijwilligers?

We hebben een kleine staf, bestaande uit drie medewerkers, maar krijgen mede dankzij onze advocaat-vrijwilligers veel voor elkaar. Momenteel zijn er ruim zeventig Nederlandse advocaat-vrijwilligers met Lawyers for Lawyers verbonden. Deze advocaat-vrijwilligers zetten zich op pro bono basis een aantal uur per maand in voor hun collega’s in het buitenland die onze ondersteuning hard nodig hebben.

Op jullie website staat dat jullie in 40 landen actief zijn, hoe ondersteunen jullie de advocaten uit deze landen?

In 2021 hebben we ons voor 196 advocaten uit veertig landen ingezet. Hieronder vallen niet alleen landen die aan de andere kant van de wereld liggen zoals Colombia en de Filipijnen, maar ook landen die dichter bij huis liggen zoals Polen en Hongarije. We ondersteunen deze advocaten aan de hand van drie programma’s: Defend, Empower en Influence.

In het kader van ons “defend” programma ondernemen we actie voor individuele zaken van advocaten die vanwege hun werk problemen ondervinden. Denk aan advocaten die worden gearresteerd, bedreigd of van het tableau worden geschrapt. In overleg met deze advocaten of hun vertegenwoordigers ondernemen we actie, bijvoorbeeld in de vorm van een brief of een statement waarin we onze zorgen uiten.

Met ons “empower” programma, stimuleren we advocaten en orden van advocaten om hun rol te vervullen bij het handhaven van mensenrechten en fundamentele vrijheden. Zo geven we regelmatig interactieve trainingssessies over internationale mensenrechten en internationale- en regionale mensenrechtenmechanismen.

Als onderdeel van ons “influence” programma voeren we een actieve lobby voor wetten en beleid die een vrije en onafhankelijke beroepsuitoefening van de advocatuur garanderen, in overeenstemming met internationaal erkende principes en standaarden. Zo lobbyen we internationale instanties en hun mechanismen om te pleiten voor standaarden, resoluties en aanbevelingen die de onafhankelijkheid en veiligheid van advocaten versterken.

Hoe creëert Lawyers for Lawyers haar bekendheid?

We vragen op verschillende manieren aandacht voor onze organisatie en het werk dat we doen.  Zo organiseren we bijeenkomsten voor Nederlandse advocaten, kantoren en orden van advocaten, om hen bewust te maken van de situatie van hun internationale collega’s. En via socialmediakanalen delen we de verhalen van advocaten die vanwege hun werk bedreigd of vervolgd worden.

We werken daarnaast veel samen met internationale organisaties aan gemeenschappelijke acties voor advocaten die risico lopen, seminars en rapporten over de situatie voor advocaten in specifieke landen. Advocaten die onze ondersteuning kunnen gebruiken weten ons zo vaak te vinden.

 Hoe zetten jullie de donaties in die jullie ontvangen?

Als non-profit en onafhankelijke organisatie is Lawyers for Lawyers afhankelijk van donaties. Alleen met de donaties die we ontvangen kunnen we ons werk voortzetten voor een wereld waarin advocaten hun werk onafhankelijk kunnen uitvoeren. We zijn dan ook erg dankbaar voor de donaties die we bijvoorbeeld ontvangen van onze partners. De donaties zetten we in voor onze lopende projecten, zoals het trainen van advocaten over internationale mensenrechtenmechanismen en internationale standaarden voor advocaten, maar ook voor het opzetten van campagnes en het organiseren van evenementen.

Wat voor evenementen/acties organiseren jullie om donateurs te werven?

Tijdens de bijeenkomsten en evenementen die we organiseren voor Nederlandse advocaten, kantoren en orden van advocaten benoemen we altijd dat we een onafhankelijke organisatie zijn en ons werk alleen kunnen voortzetten middels donaties. Ook gaan we regelmatig bij nieuwe advocatenkantoren langs om hen te informeren over onze werkzaamheden en op welke wijze daar een bijdrage aan kan worden geleverd.

Daarnaast organiseren we regelmatig andere activiteiten om donateurs te werven. Zo lopen we ieder jaar de Dam tot Damloop met een Lawyers for Lawyers team, bestaande uit advocaat-vrijwilligers die donaties ophalen. Ook werven we via ons netwerk en social media zogenaamde “Vrienden” van Lawyers for Lawyers, die zich voor een periode van vijf jaar aan Lawyers for Lawyers en aan ons werk verbinden voor een vrije en onafhankelijke advocatuur. Hun periodieke schenking helpt ons om te professionaliseren en structureel te groeien.

Ook zijn er regelmatig kantoren, orden van advocaten, jonge balies en juridische organisaties die een sponsoractie voor Lawyers for Lawyers opzetten. Zo organiseert de Jonge Balie Den Haag bijvoorbeeld jaarlijks een veiling waarvan de opbrengst naar Lawyers for Lawyers gaat. We stellen deze initiatieven zeer op prijs.

Wat is volgens u een uitdaging bij het verwezenlijken van een vrije en onafhankelijke advocatuur?

We merken dat een groeiend aantal advocaten van over de hele wereld wordt bedreigd, tegengewerkt, gevangengenomen of zelfs wordt vermoord vanwege de cliënten die zij hebben, de zaken die zij doen of de aandacht die zij vragen voor de bescherming van mensenrechten, democratie en rechtsstaat. Wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot een “chilling effect” waardoor advocaten bepaalde “gevoelige” zaken zoals mensenrechtenzaken, niet meer durven aan te nemen. Een advocaat deelde bijvoorbeeld met ons dat er bijna geen onafhankelijke mensenrechtenadvocaten over zijn in zijn thuisland: al zijn collega’s zijn gevlucht of gevangengenomen. Dit heeft negatieve implicaties voor het universele recht van eenieder op toegang tot het recht. Zolang oneigenlijke inmenging met het werk van advocaten blijft bestaan, unnen advocaten hun vitale rol die zij hebben in de bescherming van de rechtsstaat en de mensenrechten niet effectief uitoefenen.                                                                                                                  

Wat is een recent succesverhaal van Lawyers for Lawyers?

In 2021 voerden we actie voor de Roemeense advocaat Robert Roșu. Roșu was toentertijd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar vanwege zijn werk als advocaat. Onze organisatie onderhield nauw contact met het advocatenkantoor waar Roșu werkzaam is. Op verzoek van zijn collega’s publiceerden we een statement waarin we opriepen tot de vrijlating van Roșu. Daarnaast hadden we een aantal van onze advocaat-vrijwilligers gevraagd om groetenkaarten te schrijven voor Roșu met daarin boodschappen van solidariteit. Aangezien ik zelf op vakantie was in Roemenië kon in de kaarten persoonlijk afgeven aan de collega’s van Roșu, die na mijn bezoek de kaarten aan Roșu gaven in de gevangenis. Onze groetenkaartactie werd breed uitgemeten in de lokale Roemeense pers. Op 23 november 2021 kregen we een e-mail met het goede nieuws dat het Roemeense Hof van Cassatie van Roșu had vrijgesproken. Mede door onze acties hebben we een bijdrage kunnen leveren aan het generen van (internationale) aandacht voor de zorgelijke zaak van Roșu en zijn onterechte veroordeling en gevangenisstraf vanwege zijn werk als advocaat.

Zijn er stage- of bijbaanmogelijkheden voor rechtenstudenten?

Zeker, we nemen per half jaar drie tot vier rechtenstudenten aan die gedurende een periode van vijf maanden voor ongeveer acht uur per week een studentstage lopen. Tijdens deze periode ondersteunen onze stagiaires het werk van onze focusgroepen, onderhouden ze nauw contact met onze Nederlandse advocaat-vrijwilligers en werken ze actief mee aan de acties die we opzetten voor internationale advocaten. Onze stage is zowel organisatorisch als juridisch inhoudelijk van aard. Aangezien we een klein kernteam hebben op het kantoor, krijgen onze stagiaires veel eigen verantwoordelijkheid en de kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het werk van onze organisatie. De vacature wordt ieder jaar in juni en december op onze website en socialmediakanalen geplaatst.

Wil jij ook, net als Lawyers for Lawyers, deel uitmaken van de strijd voor rechtvaardigheid? Dat kan! Doneer nu via https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=WFrQKpkgJmSvmrIy1TrmagaG4gLxqRF0