U bent hier:

Hoe vergroot je als rechtenstudent je kansen op de arbeidsmarkt?

Je studeert drie of vier jaar rechten aan de universiteit. Alle wetsartikelen uit het Burgerlijk Wetboek heb je braafjes gememoriseerd. Je scriptie is met een mooi cijfer beoordeeld en je bent dan eindelijk afgestudeerd! Maar wat dan? Je wilt aan de slag bij een prominent advocatenkantoor of een andere juridische organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je hier binnenkomt? In dit artikel leg ik je uit hoe jij je kansen op de arbeidsmarkt als rechtenstudent vergroot!

Wat ambieer je?

Vraag aan de meeste rechtenstudenten wat zij willen worden en de meeste zullen antwoorden dat zij het beroep van advocaat ambiëren. Soms lijkt dit wel het enige mogelijke beroep dat je kunt uitoefenen met je rechtenstudie. Natuurlijk is niets minder waar. De rechtenstudie is breed en je krijgt van elk rechtsgebied het topje van de ijsberg te zien. Daarom is het slim om in een vroeg stadium te oriënteren op de mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn namelijk bijna eindeloos. Met een goede aansluitende master kun je jouw carrière verder uitstippelen! Het volgen van een rechtenstudie betekent natuurlijk niet dat je per se advocaat moet worden. Andere mogelijke beroepen die je kunt uitoefenen met je rechtenbul zijn onder meer officier van justitie, rechter, beleidsmedewerker, journalist, rechtswetenschapper of maatschappelijk werker. Dit is nog maar een greep van de mogelijkheden! Bepaal dus voor jezelf wat jij wilt en ook in welk rechtsgebied je jezelf wilt specialiseren! Aan de meeste artikelen van het Burgerlijk Wetboek heb je namelijk niet zoveel als je aan de slag wilt bij een strafrechtskantoor.

Maatschappelijke betrokkenheid

De meeste werkgevers kunnen het waarderen als jij gedurende je opleiding jezelf hebt ingezet voor de maatschappij. Waar kun je dan aan denken? Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk bij een rechtswinkel. Een rechtswinkel is een juridische organisatie die gerund wordt door studenten en erop gericht is om gratis of tegen een kleine vergoeding rechtshulp te bieden aan cliënten. Het concept van een rechtswinkel is in mijn optiek geniaal bedacht. Rechtenstudenten krijgen namelijk de mogelijkheid onder begeleiding van advocaten hun juridische kennis in de praktijk te brengen voor mensen die deze hulp echt kunnen gebruiken. Je leert enorm veel én je helpt mensen die deze hulp het hardst nodig hebben. Je zou jezelf ook nog verder kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld een bestuursjaar te doen bij een rechtswinkel.

Natuurlijk is jezelf inzetten voor een rechtswinkel niet de enige methode om je maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Met bijna elke vorm van vrijwilligerswerk kun je je namelijk inzetten voor de maatschappij, denk aan taalles geven aan vluchtelingen bij Stichting Vluchtelingenwerk of het meehelpen bij de plaatselijke voedselbank. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Nevenactiviteiten

Werkgevers kijken vaak naar nevenactiviteiten die je ondernomen hebt tijdens je studie. Heb je tijdens je studie enkel de wettelijke uitzondering op de uitzondering gememoriseerd of was je een actieve student? Door je actief in te zetten voor bijvoorbeeld een studie- of studentenvereniging kun je een heleboel soft skills opdoen zoals communiceren, samenwerken en tijdsmanagement. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan commissiewerk (zoals dat kan bij QBDBD). Niet alleen doe je een heleboel waardevolle vaardigheden op; je maakt ook vrienden en je verrijkt je cv enorm. Ook zou je bijvoorbeeld een bestuursjaar kunnen doen bij een studie- of studentenvereniging. Via deze weg kan je jezelf nóg meer ontwikkelen. Je geeft namelijk leiding aan een grote organisatie en de praktijk leert dat leidinggevende skills vaak een pré zijn.

Ondernemend en uniek zijn

Je hoort recruiters vaak zeggen dat er niet zoiets bestaat als de perfecte kandidaat of de perfecte sollicitant. Elk mens is uniek en elk mens heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Wel is het zo dat je door bepaalde activiteiten een streepje voor kan hebben op andere kandidaten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het hebben van een kleine onderneming naast je rechtenstudie. Sommige rechtenstudenten zetten bijvoorbeeld een juridisch adviesbureau op tijdens hun studententijd. Dit toont lef, durf en ondernemerschap; eigenschappen waar recruiters vaak naar op zoek zijn!

Uiteraard hoef jij je ondernemendheid niet te tonen door per se een onderneming op te zetten. Je kunt deze eigenschap ook tonen door bijvoorbeeld mee te helpen met projecten op de universiteit of (relevante) bijbanen te hebben.

Belangrijk is vooral ook dat je jezelf blijft. Je bent namelijk het meest uniek in je ware vorm. Tijdens een sollicitatiegesprek zal men al gauw doorhebben dat je bepaalde activiteiten enkel hebt ondernomen voor ‘cv-building’. Belangrijk is dus dat je jezelf blijft ontplooien door middel van nevenactiviteiten, maatschappelijke inzet en ondernemendheid, maar dat je dit ook wel dicht bij jezelf houdt. Je bent namelijk uniek, vergeet dat niet!

Netwerkevents en kantoorbezoeken

Een andere goede mogelijkheid om jezelf te oriënteren op de arbeidsmarkt – en je kansen hier te vergroten – is door (regelmatig) netwerkevents bij te wonen. Studie- en studentenverenigingen organiseren vaak jaarlijkse zogeheten ‘bedrijvendagen’ waarbij potentiële werkgevers workshops geven, praatjes houden en een inzicht geven in hun organisatie. Door het bijwonen van zulke dagen kun je spreken met medewerkers en recruiters van kantoren. Zo proef je al snel de sfeer van een organisatie en kom je erachter wat een organisatie zoekt in haar kandidaten.

Ook kun je meedoen aan een kantoorbezoek. Studie- en studentenverenigingen – waaronder QBDBD – organiseren regelmatig kantoorbezoeken bij potentiële werkgevers. Ga vooral mee. Proef de sfeer. Spreek met de mensen en stel zoveel mogelijk vragen. Wat maakt dit kantoor uniek? Wat is nodig om hier aan de slag te kunnen? Zijn er doorgroeimogelijkheden? Zulke vragen zijn perfect om te stellen op een dergelijke dag.

Netwerkevents en kantoorbezoeken verschaffen bij uitstek de perfecte kans om te proeven van de praktijk. Daarnaast zijn zulke dagen ook enorm gezellig omdat je in aanraking komt met allerlei nieuwe mensen. Ga er vooral dus op uit, zou ik zeggen!

Stage lopen of werkstudentschap

Je kunt niet beter proeven van de praktijk door er daadwerkelijk zelf in te gaan werken. Een stage of werkstudentschap bij de organisatie waar jij een carrière ambieert is hierbij de perfecte kans. Een stage is doorgaans fulltime en je wordt bij zoveel mogelijk zaken betrokken. Zo kun je een kijkje in de keuken nemen en bepalen of dit kantoor bij jou past én of jij bij het kantoor past. Ook is dit een goede kans om te kijken welk rechtsgebied je nou daadwerkelijk interessant vindt. De theorie en praktijk kunnen namelijk wezenlijk van elkaar verschillen.

Natuurlijk kun je ook aan de slag als werkstudent bij een organisatie. Dit is doorgaans parttime en volgt (meestal) na een succesvolle afronding van je stage. Solliciteer dus vooral!

Cijfers

Zijn cijfers nou echt zo belangrijk? Kun je alleen aan de slag in de juristerij als je summa cum laude afstudeert? Uiteraard niet!

Van recruiters hoor ik doorgaans dat zij naar het totale plaatje kijken. Goede cijfers zijn voor de meeste werkgevers een pré, maar geen vereiste. Tuurlijk ziet een werkgever liever dat jij achten op je lijst hebt in plaats van zesjes. Maar mocht het laatste het geval zijn, dat betekent dit absoluut niet dat je nergens aan de slag kan. Recruiters kijken namelijk ook naar – je raadt het wellicht al – je nevenactiviteiten. Ben je maatschappelijk betrokken geweest? Ben je ondernemend? Wat maakt jou uniek? Een rechtenstudent is meer dan een ‘wandelend wetboek’. Soft skills zoals communicatie, samenwerken en tijdsmanagement worden steeds belangrijker. In de collegebanken leer je dit meestal niet. Deze skills kun je vaak opdoen in een commissie, bij de rechtswinkel of door middel van een bijbaan.

Daarnaast zullen er ongetwijfeld organisaties zijn die hoge eisen stellen aan je cijferlijst. Dit verschilt per kantoor en per organisatie. De ervaring leert dat de meeste werkgevers kijken naar het totale plaatje. Maar de juridische basis mag hierbij zeker niet onderschat worden.

Conclusie

Juristenblad Advocatie publiceerde in 2021 een artikel waarin werd gesteld dat ruim 90% van de net-afgestudeerde juristen een baan op niveau vindt. Dit percentage ligt dus heel hoog. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor juristen in spé zijn dan ook rooskleurig. Echter, niet vergeten mag worden dat de rechtenstudie competitief is en er veel rechtenstudenten zijn. Belangrijk is dan ook om je te onderscheiden van je medestudenten. In dit artikel heb ik enkele mogelijkheden opgenoemd, namelijk: je maatschappelijke betrokkenheid tonen, nevenactiviteiten verrichten en ondernemend zijn. Uiteraard is dit geen uitputtende lijst en is er geen gouden formule om een goed cv op te richten. Daarnaast zijn de punten uit dit artikel ook bedoeld voor de arbeidsmarkt in zijn algemeenheid. Per werkgever en per vacature kunnen de eisen natuurlijk verschillen. Essentieel is voornamelijk dat je plezier hebt in wat je doet en vooral activiteiten onderneemt die bij jou passen. Blijf vooral jezelf. Je bent namelijk uniek, vergeet dat niet!

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het ondernemen van nevenactiviteiten, neem dan vooral een kijkje op de website van QBDBD voor kantoorbezoeken, commissiewerk, of zelfs een bestuursjaar!

Bronnen

https://www.advocatie.nl/nieuws/net-afgestudeerde-juristen-hebben-snel-een-baan-en-goed-startsalaris/