U bent hier:

Hoe kan Promes in Rusland blijven, terwijl hij verdachte is in Nederland?

Quincy Promes is een Amsterdamse voetballer die in het afgelopen decennium in binnen- en buitenland faam heeft vergaard. Promes begon zijn carrière in de jeugdteams van verschillende clubs, maar wist uiteindelijk zijn doorbraak naar het betaalde voetbal te maken bij FC Twente. Nadat hij een reputatie had opgebouwd als een van de smaakmakers van de club uit Enschede, heeft hij een miljoenentransfer gemaakt naar de Russische topploeg Spartak Moskou. In de Russische hoofdstad kende hij een succesvolle periode en heeft hij meerdere individuele- en clubprijzen gewonnen. Na zijn avontuur in Rusland heeft hij op een blauwe maandag gespeeld bij Sevilla FC in Spanje, waar hij een mindere periode kende. Hij bleef hier dan ook maar één seizoen en maakte vervolgens een transfer naar de club van zijn geboortestad, AFC Ajax. Bij Ajax werd Promes opnieuw een van de smaakmakers en scoorde hij veel doelpunten. Ondertussen is Promes ook een vaste kracht geworden in het Nederlands elftal, waarmee hij deelneemt aan meerdere internationale toernooien.

Helaas maakt zijn carrière in december 2020 een enorme wending. Quincy Promes wordt gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij zijn neef in zijn been hebben gestoken tijdens een familiefeest. De strafeis is 2 jaar celstraf.

De huidige situatie van Promes en zijn club

Momenteel verblijft Promes in Rusland, terwijl de rechtszaak in Nederland al is begonnen. Terwijl hij zelf niet aanwezig is bij de zittingen, is zijn advocaat Robert Malewicz druk bezig met pleiten. Volgens Malewicz heeft Promes contractuele verplichtingen om in Rusland te blijven en zou hij zijn contract riskeren zodra hij het proces bij zou wonen.

Met zijn transfer naar Spartak komt Promes terecht bij een club die hem volledig wil steunen. Zo ondersteunt de club Promes bij zijn verzoek tot naturalisatie. Hij wil namelijk graag de Russische nationaliteit krijgen. Volgens hem en zijn advocaat zou hij de Russische nationaliteit hebben aangevraagd, om zo makkelijker mee te kunnen gaan op trainingskampen van de club. Ze ontkennen dat het iets te maken heeft met de lopende rechtszaak. Het eerste verzoek tot naturalisatie is afgewezen, waarop Spartak Moskou een persstatement naar buiten bracht waarin ze benadrukken hoeveel Promes heeft betekend voor de Russische sport. Ondanks dat ze ontkennen dat het verzoek te maken heeft met de lopende rechtszaak, zal het natuurlijk wel juridische gevolgen hebben die van invloed kunnen zijn op het proces als Promes de Russische nationaliteit weet te krijgen, bijvoorbeeld voor de uitlevering aan Nederland.

Rusland als veilige haven voor buitenlandse sporters

Rusland werd in het verleden door sporters gebruikt om de gevolgen van een veroordeling in andere landen te voorkomen. Een van de opvallendste gevallen is Andrej Arshavin, oud-speler van onder andere het Russische nationale team en Arsenal (Londen, Engeland). In 2013 werd hij in Engeland verdacht van rijden onder invloed en werd hij uiteindelijk veroordeeld tot een boete en een rijontzegging van 17 maanden. Doordat hij op dat moment in Rusland was en daar een contract bij een Russische club tekende, heeft hij niets van zijn veroordeling hoeven merken.

Het bewijs en de tegenargumenten

Het bewijs dat tegen Promes gevoerd wordt, lijkt fors te zijn. De officier van justitie acht zware mishandeling bewezen. Hij zegt dat Promes in een woeste toestand verkeerde en met grote kracht heeft ingestoken op zijn neef. Het Openbaar Ministerie zou ook veel bewijs hebben kunnen halen uit afgetapte gesprekken. In deze gesprekken zou hij onder andere zijn tante hebben verteld dat hij ‘de eer heeft hersteld’. Uit de afgetapte gesprekken blijkt dat hij boos was op zijn neef, omdat hij een ketting van 3000 euro van zijn tante zou hebben gestolen. Volgens de advocaat van Promes zou het Openbaar Ministerie deze afgetapte gesprekken niet als bewijs mogen aanvoeren, omdat de telefoon in een ander onderzoek werd afgetapt. In dit andere onderzoek wordt hij verdacht van de financiering van 4000 (door de Antwerpse politie in beslag genomen) kilo cocaïne en van de deelname aan een criminele organisatie. Malewicz stelt dat Promes erg dronken was tijdens de afgetapte gesprekken en dat het grootspraak en stoerdoenerij was.

Imagoschade

Sinds het nieuws van de vervolging naar buiten is gekomen is Promes in Nederland zijn populariteit verloren. Voor veel kinderen was hij vroeger een voorbeeld die liet zien hoe je als ambitieuze jonge voetballer grote stappen kan maken. Dit beeld is binnen drie jaar tijd volledig veranderd en door velen wordt hij nu als een negatief voorbeeld gezien. In Rusland zal Promes hier echter weinig van merken, doordat hij door zijn sportieve prestaties erg geliefd is geworden bij de Russische voetbalfans. Wel zijn ze ook kritisch over de beweegredenen van Promes om de Russische nationaliteit aan te vragen. Russisch oud-voetballer Aleksandr Mostovoj zegt bijvoorbeeld in een interview zich af te vragen wat de toegevoegde waarde is van het geven van de Russische nationaliteit aan Promes. Ook Russisch sportpresentator Dmitry Guberniev zegt dat Rusland moet uitzoeken wat de voordelen voor het Russische voetbal zijn en vraagt zich af of Promes een liefhebber van Rusland is, of dat hij de Nederlandse justitie wil ontduiken.

Hoe ziet de toekomst eruit?

De toekomst van Promes is momenteel een groot vraagteken. Zal hij vrijgesproken worden door de rechter, dan zal zijn leven weer terug naar normaal gaan en is de kans aanwezig dat hij nog een voetbalavontuur aangaat en een transfer gaat maken. Wellicht zal hij dan zelfs een rentree maken in het Nederlands elftal. Anderzijds, als hij veroordeeld wordt, zal hij de overweging moeten maken tussen zich in Nederland melden om zijn straf uit te zitten, of in Rusland te blijven en zijn straf zo te ontkomen. Het is dan afwachten of Rusland Promes zal uitleveren. In principe heeft Nederland een uitleveringsverdrag voor Nederlandse burgers met Rusland, maar het is te bedenken dat Rusland niet heel welwillend in een uitlevering zal staan, door de huidige oorlog in Oekraïne. Indien het Promes lukt om Russisch staatsburger te worden zal het nog moeilijker worden voor Nederland om hem uitgeleverd te krijgen, omdat Rusland volgens hun grondwet uitlevering van eigen burgers niet toestaat. Dit zal Promes wel moeilijkheden geven met het boeken van zijn vakanties, omdat veel populaire vakantiebestemmingen gelegen zijn in landen die wel uitleveringsverdragen met Nederland hebben.

 

Bronnen

https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/1058447/gemengde-reacties-uit-rusland-over-promes-als-we-zo-slecht-zijn.html

https://www.parool.nl/amsterdam/om-eist-twee-jaar-cel-tegen-quincy-promes-voor-steken-neef-advocaat-bepleit-vrijspraak~bcab4246/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Quincy_Promes