U bent hier:

Het bestuursjaar van de Voorzitter – Manouk Steijn

Hoe zou jij jouw functie omschrijven?
Overzicht, overzicht en nog eens overzicht. Dat is hetgeen, waar je je als voorzitter van een vereniging voornamelijk mee bezighoudt. Je zorgt ervoor dat alles binnen het bestuur goed loopt en je zit alle vergaderingen voor. Bij deze vergaderingen zorg ik er altijd voor dat deze goed voorbereid en allesomvattend zijn, zodat iedereen op de hoogte blijft van wat er speelt binnen de vereniging. Daarnaast vertegenwoordig je de vereniging niet alleen naar de leden toe, maar ook daarbuiten. Zo ben je het gezicht van de vereniging voor de Universiteit en de Faculteit. Met hen ga je ook om de zoveel weken rond de tafel zitten, bijvoorbeeld met de vergaderingen van de grootste 5 verenigingen van de VU, de Universitaire Verenigingen Overleggen en de gesprekken met de decaan van de Faculteit.

De Amsterdamse Juridische Bedrijvendagen

Welke eigenschappen kwamen goed van pas afgelopen jaar?
Als voorzitter neem je altijd het voortouw. Hier moet je dan ook altijd het initiatief voor nemen en het komt goed van pas als je assertief ingesteld bent. Als bestuurslid loop je vaak tegen onverwachtse situaties aan en hier leer je mee om te gaan. Essentieel voor de voorzitter is, dat je in deze onverwachte situaties de rust weet te bewaren en je met je bestuursgenoten op zoek gaat naar een gepaste oplossing. Belangrijk is dat je in die gevallen de leiding en de verantwoordelijkheid durft te nemen.

Ook ben ik een enorme voorstander van open en transparant werken. Naar mijn mening is dit essentieel voor een geslaagde samenwerking. Verder kan ik wel zeggen dat ik van enorm veel dingen enthousiast word; waar ik andere mensen graag in meeneem. Ik houd van een gemotiveerde instelling en dit verwacht ik ook van anderen. Daarbij is het goed om altijd kritisch te blijven kijken, ook naar jezelf. Op die manier leer je van de dingen die je doet of organiseert en blijf je jezelf verbeteren.

Hof van Justitie Europese Unie

Wat heb je voornamelijk geleerd door je functie?
Als allereerste: ga de uitdaging aan! Het voorzitterschap voelde voor mij als een enorme uitdaging toen ik ervoor solliciteerde. Hoe zorg ik ervoor dat het bestuur goed functioneert? Hoe bewaar je de saamhorigheid binnen het bestuur terwijl ik mijn 5 medebestuursleden nog niet ken? Dit was voor mij een grote stap, maar de functie neemt je hierin mee. Je leert gaandeweg hoe je dingen aanpakt of beter had kunnen aanpakken. Ik probeer door het jaar heen altijd zoveel mogelijk bij te houden wat ik beter had kunnen aanpakken, zodat ik dat straks mee kan geven aan mijn opvolger.

Daarnaast heb ik geleerd om nooit in te vullen voor anderen. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is dat je alle kanten van een verhaal hebt gehoord, voordat je een oordeel kan vellen. Ook leer je de knoop door te hakken en hoe je je formeel opstelt naar externe partijen.

Bezoek aan de Hoge Raad

Wat vond je het meest waardevol aan een bestuursjaar?
In een bestuursjaar ben je niet enkel met je eigen functie bezig, maar voer je alles als een team uit. Het teamverband dat hieruit voorkomt, is een van de meest waardevolle aspecten van een bestuursjaar. Je doet alles samen en leert van- en met elkaar. Daarnaast bouw je een enorm netwerk op: binnen bedrijven en kantoren, maar ook via de vele andere verenigingen en binnen de Universiteit.

De introductieweek

Waarom raad je een bestuursjaar aan?
Mijn keuze voor een bestuursjaar is voor mij een van de beste keuzes geweest. Ik heb veel meer geleerd dan dat ik nu in een artikel kan verwoorden. Je gaat door een persoonlijke ontwikkeling heen, waarin je jezelf en vele andere mensen beter leert kennen. Je neemt een kijkje in de keuken bij enorm veel kantoren, waardoor je een beter beeld krijgt van de mogelijkheden na de studie. Daarnaast geeft het enorm veel voldoening om zoveel voor de Faculteitsvereniging te kunnen doen: op deze manier kan je veel studenten voorzien van een leuke en leerzame studietijd!

 

Ga jij mij volgend jaar opvolgen? Solliciteer uiterlijk 2 mei voor een functie binnen het 128ste bestuur door je motivatiebrief en CV naar qbdbd.rechten@vu.nl te mailen. Mocht je vragen hebben, dan kan je altijd naar de bestuurskamer komen of ons een berichtje sturen.