U bent hier:

Giro555 – wat gebeurt er met het gedoneerde geld?

Een recentelijke gebeurtenis

Recentelijk hebben hevige aardbevingen plaatsgevonden in Turkije en Syrië. Het gevolg van deze aardbevingen: een humanitaire ramp. Vrijwel alles in de rampgebieden is verwoest; er staat nog amper een gebouw overeind. Op vrijdag 24 februari 2023 is zelfs bekend gemaakt dat het dodental is opgelopen tot boven de 50.000 mensen. Zo meldt de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD dat er in Turkije alleen al 44.218 doden zijn gevallen. In Syrië zijn er al zeker 5.900 mensen overleden. Deze aantallen zullen ongetwijfeld hoger oplopen, aangezien er nog veel mensen vermist worden.

Naast de doden en vermisten zijn er nog tienduizenden mensen die gewond en ontheemd zijn. Voor hen is het noodzakelijk dat zij hulp krijgen. Zo verschilt dit van onderdak en voedsel tot aan psychische en medische hulp. Om deze hulp te kunnen verlenen is het belangrijk dat er geld wordt gedoneerd. In Nederland kan dit middels de organisatie Giro555. 

Wat is Giro555 en wanneer komen zij in actie?

Giro555 is een samenvoeging van 11 organisaties die geld inzamelt indien er een humanitaire ramp –  de aardbevingen in Turkije en Syrië – plaats heeft gevonden. Daarnaast speelt Giro555 een actieve rol in het verzamelen en verspreiden van informatie rondom de humanitaire ramp. 

Om de beslissing te maken of er een nationale actie wordt gestart zijn er een aantal criteria. Zo moet er sprake zijn van een uitzonderlijk grote, internationale humanitaire ramp, waarbij er veel slachtoffers zijn en er veel schade is, waardoor de lokale bevolking de ramp zelf niet aan kan. Hulporganisaties achter Giro555 moeten snel hulpverlening kunnen bieden. Dit kan zowel zelf of via partners en internationale samenwerkingsverbanden zijn. Ook moeten de media aandacht besteden aan de ramp en Giro555 moet verwachten dat een grote groep Nederlanders bereid is om te helpen. 

Wat gebeurt er dan daadwerkelijk met het ingezamelde geld?

Op 22 februari om 14:45 uur was er al €108.501.189,- opgehaald via Giro555 om hulp aan te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen. 

Giro555 zal dit geld verdelen onder deelnemende hulporganisaties via een vastgestelde verdeelsleutel. Dit geld wordt dan gebruikt voor noodhulp en wederopbouw in het rampgebied. Echter, een organisatie als Giro555 kan natuurlijk niet gratis gerund worden; ook zij maken actie- en bureaukosten.

Laten wij dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld van de NOS. Stel, jij doneert tien euro aan Giro555, waar wordt dit dan aan uitgegeven? Van die tien euro gaat 25 cent naar de organisatie van Giro555 zelf, hieronder vallen die actie- en bureaukosten. Er blijft dan €9,75 over die wordt verdeeld onder de verschillende hulporganisaties. Van die overgebleven €9,75 gaat €2,80 naar het Rode Kruis, de rest, €6,95, gaat naar de acht andere hulporganisaties die zich inzetten voor hulp in Turkije en Syrië. Deze hulporganisaties geven niet alles uit aan directe hulp. Zij geven ruim €1,50 uit om de hulp op de locatie te kunnen krijgen, denk hierbij aan kosten voor de boekhouding, het invliegen van reddingswerkers uit Nederland, maar ook het salaris van hulpverleners op locatie of het vervoeren van belangrijke spullen binnen het rampgebied. In totaal blijft er volgens de NOS €8,25 over dat naar directe hulp kan gaan. Onder deze hulp valt het aanbieden van voedsel, medische zorg of het verdelen van geld aan de mensen om hun leven weer op te kunnen bouwen.

Wat nu – doneren of niet?

Of jij het waard vindt om je geld te doneren is natuurlijk helemaal aan jou. Dankzij het onderzoek van de NOS kan men wel concluderen dat het geld dat wordt gedoneerd goed terecht komt. Ik geloof dat het niet meer dan logisch is dat niet het gehele bedrag naar rechtstreekse hulp kan gaan, omdat er altijd meer kosten verbonden zijn aan een inzamelingsactie, zoals eerder is vermeld. Desondanks blijft er naar mijn mening genoeg geld over voor de ‘echte’ hulp en kan jouw donatie zeer gewaardeerd en gebruikt worden. 

 

Bronnen 

https://www.nu.nl/aardbeving-syrie-en-turkije/6252858/dodental-aardbevingen-turkije-en-syrie-komt-uit-boven-de-50000.html

https://giro555.nl/vragen/

https://www.instagram.com/p/CorxQG9jS-R/?next=%2F