U bent hier:

Feit of fictie? De vreemdste wetten ter wereld.

Als rechtenstudenten zijn wij continu bezig met het bestuderen van wet- en regelgeving en standaardjurisprudentie. De namen van arresten, wetten en juridisch jargon in Nederland zoals Meerenberg, Harmonisatiewet, Lindenbaum/Cohen, Culpa in causa, Elektriciteit, Kelderluik, Muilkorf, Emmense Baliekluivers, Novelle, Het beslissingsmodel van art. 348/350 Sv en Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden komen ons allemaal al te bekend voor. Als men “bloemensnijmachine” zegt, dan roepen juristen vrijwel automatisch “Haviltex!”, bij “bedrijfsspionage” denken juristen aan Lindenbaum/Cohen en bij “de spreekplicht van de verkoper van bromfietsmotoren” denken juristen aan Baris/Riezenkamp. Alhoewel deze woorden en namen er willekeurig en vreemd uitzien voor niet-juristen, kunnen rechtenstudenten trots de betekenissen en relevantie van deze woorden en arresten uitleggen.

In andere delen van de wereld zijn er echter wetten die zó vreemd zijn, dat zelfs Nederlandse juristen zich als een kat in een vreemd pakhuis voelen en zich afvragen waarom deze wetten überhaupt bestaan of hoe deze wetten in praktijk kunnen worden gehandhaafd. Sommige wetten lijken zo kinderachtig dat men zich zou kunnen afvragen of een kind deze wetten heeft bedacht. Leo Tolstoy, de auteur van War and Peace, zei ooit: “Writing laws is easy, but governing is difficult” en na het lezen van sommige wetten, ben ik het met zijn uitspraak eens. Toch gebruiken advocaten en rechters in landen zoals de Verenigde Staten, soms deze vreemde wetten die voor de meeste mensen zinloos lijken. Ik zal nader ingaan op een aantal wetten die, naar mijn mening, de vreemdste wetten ter wereld zijn.

In Singapore is er namelijk sinds 2004 een kauwgomverbod van kracht.”

Florida, Verenigde Staten
In de Florida Code of Laws komen heel bizarre wetten voor. Van single ladies tot olifanten en stekelvarkens, niets is te vreemd voor de wetgever in Florida. Ongehuwde vrouwen mogen, bijvoorbeeld, niet parachutespringen op zondag. Verder moet men een parkeerkaart kopen als men een olifant achterlaat bij een parkeermeter. De meest bizarre wet is echter de wet die vrijpartijen met stekelvarkens strafbaar stelt. Waarom zou Florida deze specifieke en bizarre regelingen wettelijk vastleggen? Volgens professor James Woodruff van Florida Coastal School of Law lijken deze wetten tegenwoordig zinloos, maar zij zijn allemaal uitgevaardigd in een tijd waarin zij maatschappelijk acceptabel waren. Veel van deze vreemde wetten zijn in de 19e eeuw uitgevaardigd tijdens religieuze opwekkingen en wegens de druk om de moraal naar Amerika te brengen. Alhoewel wij niet meer in de 19e eeuw leven, zijn deze wetten niet uit de wet geschrapt, omdat er een “literal act of Congress” nodig is om dat te kunnen doen. Toch gebruiken sommige advocaten en officieren van justitie af en toe deze bizarre wetten als back-up, wanneer zij weinig juridische gronden hebben voor een rechtszaak. Andere officieren van justitie zijn bekend met deze wetten, maar gebruiken deze niet aangezien een jury hoogstwaarschijnlijk terugkomt met een “not guilty verdict”, of vindt dat deze wetten gewoon “in bad taste” zijn in het huidige juridisch klimaat.

Singapore
Wie van kauwgom houdt, moet maar niet naar Singapore gaan. In Singapore is er namelijk sinds 2004 een kauwgomverbod van kracht. Dit verbod betreft onder andere het importeren, kauwen en het op straat spugen van kauwgom. Wel is kauwgom voor medische redenen toegestaan, mits iemand een doktersrecept heeft. Minister-president Goh Chok Tong besloot in 1992 om dit verbod in te stellen, maar voorstellen voor dit kauwgomverbod waren er al sinds 1983. Voordat het kauwgomverbod werd ingevoerd, was er een groot kauwgomprobleem in Singapore. Mensen lieten overal kauwgom achter en het kostte de regering te veel geld om steeds de openbare ruimtes schoon te moeten maken. Er was op een gegeven moment zoveel kauwgom dat zelfs de schoonmaakapparaten stuk gingen. Indien iemand niet-medische kauwgom kauwt of verkoopt, levert dat een boete van $1000 op. Indien diegene daarna weer wordt gespot met niet-medische kauwgom, dan moet diegene een boete van $2000 betalen. Daarnaast moet diegene een hele dag een openbare ruimte schoonmaken. Als iemand voor de derde keer wordt gepakt met niet-medische kauwgom, moet hij of zij de straten schoonmaken en een slabbetje dragen waarop staat “I’m a litterer”. Indien men niet in de gevangenis terecht wil komen, dan is het ook niet verstandig om in Singapore te spugen. Spugen is namelijk ook strafbaar in Singapore.

Griekenland
In Griekenland mag de politie een hiv-test afdwingen, namen publiceren van mensen die hiv-positief zijn en ervoor zorgen dat zij uit hun woning worden gezet. Dit is allemaal vastgelegd in ‘Public Health Decree 39A’, een maatregel die door de Griekse minister van Volksgezondheid, Adonis Georgladis, is heringevoerd. Door deze maatregel zijn honderden vrouwen in april 2012 gedwongen om een hiv-test af te laten nemen. Vervolgens werden foto’s en persoonlijke informatie gepubliceerd van 17 vrouwen die hiv-positief waren. Deze vrouwen werden maandenlang gedetineerd en door de Griekse politie aangemerkt als “prostituees”, terwijl er geen bewijs was dat zij daadwerkelijk prostituees waren. Door deze maatregel schendt de Griekse minister, volgens Doctors of the World, fundamentele rechten van de mens.

Zo werd een 8-jarig meisje uitgehuwelijkt aan een 58-jarige man.”

Saoedi-Arabië
In het ultraconservatieve, islamitische koninkrijk Saoedi-Arabië hebben vrouwen niet veel rechten vergeleken met mannen. Autorijden is, bijvoorbeeld, verboden voor vrouwen en pas in 2015 mochten vrouwen voor het eerst stemmen. Verder is er volgens het sharia-recht in Saoedi-Arabië geen minimumleeftijd voor het huwelijk. Zo werd een 8-jarig meisje uitgehuwelijkt aan een 58-jarige man. Zij wilde vervolgens van hem scheiden, maar haar echtscheidingsverzoek werd door de rechter afgewezen. Volgens de rechter mag zij pas een echtscheidingsverzoek indienen op het moment dat zij de puberteit heeft bereikt. In Saoedi-Arabië worden meisjes uitgehuwelijkt aan oudere mannen in ruil voor bruidsschatten. Dit wordt nog gecompliceerder door de verschillende interpretaties van de sharia en een gebrek aan rechtszekerheid. Volgens Clarisa Bencomo van de NGO Human Rights Watch, is er verwarring in Saoedi-Arabië over de fundamentele vraag wat “volwassen” daadwerkelijk betekent.

Hong Kong
In Hong Kong is het legaal voor vrouwen om hun mannen te doden wanneer zij vreemdgaan, mits de vrouw alleen haar handen gebruikt om haar man te doden. De minnares mag ook door de vrouw worden gedood. Mannen die vreemdgaan, kunnen ook naar een werkkamp worden gestuurd voor twee jaar. Vrouwen kunnen verder de helft van alle bezittingen in beslag nemen die aan de minnares zijn gegeven, ongeacht wiens eigendom het is. Sinds deze wettelijke regeling is ingevoerd, hebben veel vrouwen in Hong Kong hiervan gebruikgemaakt om zo compensatie te krijgen voor het feit dat hun mannen vreemd zijn gegaan.

De Verenigde Staten is bij uitstek het land met de meest bizarre wetten. Hier is een lijst met de tien meest vreemde wettelijke regelingen in de Verenigde Staten:
1) In Minnesota mogen hamburgers niet op zondag worden gegeten.
2) In Oklahoma kan men een boete krijgen of in de gevangenis worden gezet door gekke gezichten te trekken tegenover honden.
3) In Topeka, Kansas, mag niemand ‘s avonds het alfabet zingen op straat en sneeuwbalgevechten zijn illegaal.
4) In Alaska is het niet toegestaan om naar elanden te kijken vanuit een vliegtuig. Verder is het geven van alcohol aan een eland een overtreding. De elanden zelf mogen zich niet voortplanten op straat.
5) In Chicago is het illegaal om een Franse poedel mee te nemen naar de opera.
6) In Georgia is het illegaal om kinderen, jonger dan 12 jaar, te verkopen aan het circus.
7) Iedere inwoner van Kentucky is verplicht om minstens één keer per jaar te douchen.
8) Volgens het recht van Louisiana pleegt iemand “assault” wanneer diegene iemand met zijn/haar echte tanden bijt. Indien diegene een kunstgebit heeft en vervolgens iemand bijt, geldt dat als “aggravated assault”.
9) Indien iemand in Maine nog kerstdecoratie heeft na 14 januari, krijgt diegene een boete.
10) In North Carolina is het wettelijk verboden om onzuiver te zingen.

Door: Georgina L. Booth