U bent hier:

De secretaris vertelt – Thom de Leu

Kan jij jouw functie kort beschrijven?
Als secretaris van QBDBD ben je het gezicht van de vereniging naar de leden toe: je bent dan ook het algemene aanspreekpunt voor de leden. Je bent eindverantwoordelijk voor alle commissies die QBD telt en begeleidt er dan ook de meeste. Dit brengt met zich, dat je dus veel in contact staat met zowel actieve- als niet actieve leden; dat de functie van secretaris zo ontzettend leuk maakt. Naast het veel in contact staan met leden, beheer je het ledenbestand, je verwerkt alle in- en uitschrijvingen gedurende het jaar, notuleer je alle bestuursvergaderingen én algemene ledenvergaderingen, onderhoud je het contact met alle zuster- en broederverenigingen en schrijf je elke maand de nieuwsbrief, zodat de leden op de hoogte zijn van al het nieuws en de komende evenementen die vanuit QBD georganiseerd worden.

Bekendmaking 127ste bestuur

Wat vind ik het meest waardevol aan mijn bestuursjaar?
Aan het begin van het jaar worden zes individuen samen in een bestuur gezet en vormen zij voor de rest van het jaar het bestuur van de vereniging. Vanaf het moment dat het inwerken begint, betekent dit dat er intensief samen gewerkt moet worden, wat gedurende het jaar zo zal blijven. In de eerste paar maanden zijn er een heleboel evenementen waar je samen als bestuur heengaat: denk hierbij aan constitutieborrels, besturendagen en andere leuke activiteiten. Naast deze activiteiten zit je over het algemeen met z’n zessen van 10 tot 5 op de bestuurskamer te werken. Wat ik met het bovenstaande probeer te schetsen is dat je voor een jaar lang praktisch samen met deze zes personen leeft. Je leert jouw bestuursgenoten dan ook door en door kennen. Door zo intensief samen bezig te zijn, wordt je een hele hechte groep. Naast een hecht bestuur vorm je ook een groep vrienden, die samen de vereniging bestuurt. Wat ik dus het meest waardevol aan mijn bestuursjaar vind, is het mogen samenwerken met mijn medebestuursgenoten en dat ik hen door dit jaar heen goed heb mogen leren kennen.

Wat is het meest uitdagende aan jouw functie?
Het meest uitdagende van het bestaan als secretaris, is denk ik het overzicht houden over je eigen commissies, de algemene bestuurstaken en je eigen bestuurstaken. Zoals eerder vermeld begeleid je als secretaris de meeste commissies. Om deze commissies goed te laten functioneren, is het van belang dat je altijd op de hoogte bent wat er speelt; alles wat er al is gedaan door je commissieleden en vooral wat er nog moet gebeuren voor bijvoorbeeld een volgende activiteit die op de planning staat. Om dit te bewerkstelligen is het van belang dat er elke week, of eens in de twee weken, vergaderd wordt met de commissies. Een groot gedeelte van de kantooruren die je op de VU hebt, gaat dan ook in vergaderingen zitten.

Naast de vergaderingen met de commissies, heb je ook nog een à twee vergaderingen met je bestuur. Hier wordt alles wat er binnen de vereniging speelt en alles wat er moet gebeuren voor de komende tijd, besproken. Naast de vergaderingen heb je ook nog eigen bestuurstaken: het bijhouden van de ledenadministratie en het beantwoorden van de velen e-mails die elke dag op je aan het wachten zijn in de mailbox. Om jouw bestuurstaken goed uit te voeren en er voor te zorgen dat de commissies die je onder je hebt optimaal kunnen functioneren, is het van belang dat je overzicht houdt over alles wat speelt binnen de vereniging en de commissies. Het is dan ook belangrijk om alles wat je doet en gaat doen, goed te plannen. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan. Ik vind dit een van de meest uitdagende aspecten van het zijn van secretaris.

Waarom raad je een bestuursjaar aan?
Allereerst wil ik graag zeggen dat ik iedereen aan zou raden om een bestuursjaar te doen. Er is geen jaar in je studententijd waarin je zoveel meemaakt, als in een bestuursjaar bij QBD. Het jaar is voor mij nog niet afgelopen, maar ik denk dat ik nu al kan zeggen dat dit het mooiste jaar uit mijn studententijd is geweest; ik studeer al een tijdje! Naast dat het inderdaad hard werken is als bestuurder, maak je zoveel mooie dingen mee. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe leuk het is om een jaar lang alles samen met vijf anderen te doen, hen op deze manier zo goed te leren kennen en zo hecht te worden. Je maakt gedurende het bestuursjaar vijf hele goede nieuwe vrienden. Naast dat je je medebestuurders heel goed leert kennen, bouw je ook nog eens een breed netwerk op. Vooral in het begin van het jaar reis je het hele land door, voor besturendagen en voor constitutieborrels van andere juridische faculteitsverenigingen. Doordat je in deze periode jouw zogeheten ‘zusjesverenigingen’ zo vaak ziet, maak je hier ook weer een hoop nieuwe connecties en vriendschappen. Op besturendagen zijn natuurlijk niet alleen zusjes aanwezig: deze dagen worden tenslotte georganiseerd door een kantoor; er zijn dan ook werknemers van deze kantoren aanwezig. Zo kom je op een hele bijzondere manier in aanraking met eventuele toekomstige werkgevers.

Naast alle mooie dingen die je meemaakt in een bestuursjaar, groei je er ook als persoon van. Je leert heel erg goed samenwerken, omdat je alles in het jaar met z’n zessen moet doen. Daarnaast leer je omgaan met grote hoeveelheden verantwoordelijkheid. Je draagt, gezamenlijk natuurlijk, verantwoordelijkheid over de vereniging in zijn geheel en alles wat er met de vereniging gebeurt. Zo zijn er nog talloze voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling: van algemene ontwikkeling tot eigenschappen en vaardigheden die je (verder) ontwikkelt. Ik durf wel te zeggen dat je na alle ervaringen die je opdoet in een bestuursjaar, bent gegroeid als persoon.

QBDBD Glow in de Dies

Wat zou jij je opvolger mee willen geven?
Een bestuursjaar is een jaar hard werken, waarin je je volledig focust op de vereniging en je je inzet voor de vereniging. Ik zou liegen, als ik zou zeggen dat je het in sommige periodes in het jaar niet extreem druk gaat krijgen. Maar ondanks de drukte en de soms volle agenda, bestaat het jaar voornamelijk uit onvergetelijke ervaringen. Zorg ervoor dat je een mooie balans weet te vinden tussen alle leuke evenementen die er door het jaar heen op je pad komen én jouw verantwoordelijkheden over de taken die je binnen het bestuur hebt. Op deze manier kan je optimaal genieten van het bestuursjaar bij QBDBD. Dit is dan ook wat je voornamelijk moet doen in het jaar: sta af en toe even stil bij wat er om je heen gebeurt, sta stil bij wat voor moois je allemaal meemaakt en geniet daar van!

 

Ga jij mij volgend jaar opvolgen? Solliciteer uiterlijk 2 mei voor een functie binnen het 128ste bestuur door je motivatiebrief en CV naar qbdbd.rechten@vu.nl te mailen. Mocht je vragen hebben, dan kan je altijd naar de bestuurskamer komen of ons een berichtje sturen.