U bent hier:

De Nacht van de Vluchteling

Stel je voor: je woont in een gebied waar rust niet bestaat. Er is altijd kans dat jij de volgende ongelukkige persoon bent die overlijdt als gevolg van een oorlog. Het kan je zomaar overkomen. Rust is iets wat je niet kent in het dagelijkse leven, maar wel graag zou willen kennen. Sterker nog, het is iets waar je naar op zoek bent en waarvoor je je huidige woonplaats verlaat.

Meer dan 110 miljoen mensen hebben door oorlogen of conflicten hun huis moeten verlaten. Door de steeds slechtere omstandigheden waarin deze mensen zich bevinden is het aantal vluchtelingen enorm gegroeid in de laatste decennia. Om deze mensen humanitaire hulp te bieden is Stichting Vluchteling de afgelopen jaren bezig met het inzamelen van geld door onder andere de jaarlijkse ‘Nacht van de Vluchteling’ te organiseren. Tijdens deze inzamelingsdag zullen vrijwilligers zich opgeven om mee te lopen aan een 10, 20 of 40 kilometer loop. Het doel achter deze wandeling is het namaken van een nacht van een vluchteling en zo meer een idee te hebben hoe het is voor iemand om te vluchten van een plaats waar zij niet meer kunnen verblijven. 

Het doel van de organisatie is niet alleen om acute hulp te bieden, maar zich ook in te zetten voor een langdurige periode. Dit is niet alleen in de vorm van onderwijs, maar kan ook door mentale hulp te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld. De hulp die nodig is voor vluchtelingen kent veel vormen. Het is niet alleen belangrijk om ze economisch te ondersteunen, maar ook om hulp te bieden zodat zij hun leven weer op een normaal pad kunnen vervolgen. Zodra het duidelijk is dat slachtoffers kunnen terugkeren naar hun land van herkomst, zal Stichting Vluchteling ook helpen bij de terugkeer en wederopbouw van hun leven. 

Ondanks de hulp die Stichting Vluchteling biedt aan slachtoffers is het ook belangrijk om hun verhaal te delen. Dit is dan ook een van de missies van de stichting. Doordat wij, de Incretus redactie, de stichting zien als een enorm goed doel, hebben we ons dit jaar voor hen ingezet. Ieder jaar is het de bedoeling dat elke commissie zich inzet voor een goed doel. Leden van de Incretus redactie hebben zich ingezet door mee te lopen aan de 10 kilometer wandeling. 

Zo zei Olaf na afloop: “Toen ik van een van de organisatoren van de Nacht van de Vluchteling het bekende felgele hesje kreeg en de eerste stappen van de wandeling had gezet, besefte ik dat dit evenement veel groter was dan alleen ikzelf.” 

Het creëren van bewustzijn onder de mensen is een stap in de goede richting om het probleem aan te kaarten. Tijdens de wandeling merkte Chanel bijvoorbeeld direct op dat iedereen elkaar aan het steunen was. Iedereen is namelijk met hetzelfde doel bij elkaar gekomen en wil zich hier volledig voor inzetten. Je haalt dan ook veel steun uit dat er veel mensen om je heen zijn die met hetzelfde doel bezig zijn. Om uiteindelijk over de finishlijn te lopen met een groot onthaal, maakt deze dag dan ook compleet. 

Al met al was het een onvergetelijke ervaring en zijn we blij dat we ons dit jaar hebben ingezet voor de Nacht van de Vluchteling! Zien we jou volgend jaar ook?