U bent hier:

De grote boze wolf: Wie wint de (paintball-) wedstrijd?

Na honderdvijftig jaar afwezigheid houdt de wolf Nederland al een aantal jaren in zijn greep. In 2019 zijn de eerste wolvenpups geboren op de Hoge Veluwe. Inmiddels zijn er in Nederland bij vier wolvenparen al minimaal 16 welpen geboren, volgens BIJ12. De meningen over dit roofdier lopen flink uiteen. Enerzijds is de wolf nu eenmaal deel van de natuur en zou zich in Nederland moeten kunnen vestigen, anderzijds bepleiten boeren en andere partijen dat de wolf schade toebrengt aan de natuur en aan het vee van de boeren. Deze partijen zijn de wolven liever kwijt dan rijk. Hieronder valt ook de provincie Gelderland, die met een creatief idee kwam om de wolven uit de buurt van mensen te houden. Of dit idee ook gerealiseerd kan worden? Daarover beslist de rechter.

Overlast

De wolf op de Veluwe heeft zich in de laatste maanden anders opgesteld tegenover mensen. Het dier is minder angstig geworden en komt zelfs naar mensen toe om te bedelen om voedsel. Dit veroorzaakt volgens de provincie een probleem. Zo zouden de wolven mensen kunnen gaan aanvallen of zelfs hondsdolheid kunnen overdragen. Het probleem in het bestrijden van de wolf is dat dit een streng beschermde diersoort is, inhoudende dat het vangen, opzettelijk verstoren en doden van de dieren verboden is. Deze regelgeving is van kracht sinds 1979 door de ondertekening van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag dat voorziet in het behoud van soorten dieren en planten.

Maatregelen

De provincie kwam met het idee om door toezichthouders van de provincie de wolf te laten beschieten met een paintballgeweer. De toezichthouders in kwestie zouden hiervoor een speciale training volgen. Het doel hiervan zou zijn om de wolf weer schuw te maken tegenover mensen. Volgens Gelderse gedeputeerde Peter Drenth sluit de provincie niet uit dat de wolven ernstig letsel op kunnen lopen door een paintballgeweer. Hij benadrukt daarbij dat deze oplossing enkel ingezet wordt om te voorkomen dat iets uit de hand loopt.

Mocht de populatie wolven te groot worden, dan kan een ontheffing verleend worden om de dieren af te schieten. Dit gebeurt al in landen als Estland, Polen en Spanje. Zonder deze ontheffing kan het doden van een wolf leiden tot een jarenlange gevangenisstraf. In een uitzonderlijk geval mag een wolf gedood worden als deze zich agressief opstelt tegen mensen of honden, maar ook hieraan zijn strikte regels gebonden. Eerst dient gekeken te worden naar andere maatregelen, aangezien het afschieten van de wolf een laatste middel moet blijven.

Gelderland had de handhavers vorige maand al op pad gestuurd na het verlenen van een ontheffing, maar de Faunabescherming ging hiertegen in bezwaar. Volgens de dierenrechtenorganisatie zou een betere oplossing zijn om het deel van het park waar de wolven leven af te sluiten. Tevens is het voor de organisatie onduidelijk wat voor schade de wolf van de verfkogels zou kunnen oplopen, en ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat nodig is om de ontheffing te mogen verlenen. De provincie mocht uiteindelijk niet beginnen met schieten totdat de rechter uitspraak over de zaak had gedaan. Deze liet uiteindelijk een week op zich wachten, omdat er volgens de rechter geen urgentie was bij het beschieten van de wolf.

Terechte angst?

Onder de bevolking van Gelderland heersen verschillende meningen over de situatie. Waar de meeste mensen het wel mee eens zijn, is dat de wolf een gevaarlijk dier kan zijn. Maar waar is deze angst op gebaseerd, en is deze angst wel terecht? De laatste wolf is voor 1900 afgeschoten, sindsdien kwamen in Nederland voor een lange tijd geen roofdieren voor. Volgens deskundigen van natuurorganisaties hoeven we geen angst voor het dier te hebben. Wolvenkenner Lelieveld vertelde eerder aan NU.nl dat uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er al twee eeuwen eigenlijk geen gevaar dreigt. Wolvenkenner Maurice La Haye van Zoogdiervereniging Nijmegen zegt tegen omroep Gld dat “de getemde hond van de buren doorgaans gevaarlijker en onberekenbaarder kan zijn dan een wilde wolf”. Mensen zouden geen prooi in de ogen van de wolf zijn, aldus La Haye.

Uitspraak

De uitspraak heeft vanmorgen in de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht plaatsgevonden, een week nadat de zaak in behandeling is genomen. Volgens de rechter heeft de provincie niet goed genoeg beargumenteerd waarom het beschieten van de wolf met een paintballgeweer de beste manier zou zijn om hem weer schuw te maken: “Het is onduidelijk of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfmarkering ervoor zorgt dat hij door zijn roedel wordt verstoten”, aldus de rechtbank. De Faunabescherming heeft hiermee de zaak gewonnen van de provincie Gelderland. Of deze zaak nog een staartje krijgt, zul je aan de wolf moeten vragen.

 

Bronnen

https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/diersoorten/wolf/

https://www.nu.nl/dieren/6234959/gelderland-sluit-ernstig-letsel-voor-wolf-niet-uit-bij-beschieten-met-paintballgeweer.html

https://www.wolveninnederland.nl/nieuws

https://www.nu.nl/dieren/6232718/de-wolf-duikt-steeds-meer-op-waarom-je-niet-bang-voor-ze-hoeft-te-zijn.html

https://www.gld.nl/nieuws/7784120/moeten-we-bang-zijn-voor-de-wolf-dit-zeggen-experts

https://www.ad.nl/binnenland/rechter-gelderland-mag-voorlopig-niet-op-wolf-schieten-met-paintballgeweer~a89ae353/

https://www.nu.nl/dieren/6237909/rechter-doet-volgende-week-uitspraak-over-schieten-met-paintballgeweer-op-wolf.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/30/rechter-verbiedt-het-beschieten-van-de-wolf-met-paintballgeweer-a4149922

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Met-paintballgeweer-op-wolf-schieten-blijft-voorlopig-verboden.aspx#:~:text=De%20provincie%20Gelderland%20mag%20voorlopig,zijn%20die%20afwijkend%20gedrag%20vertoont.