U bent hier:

De ervaringen van de Penningmeester – Brent Crijns

Beschrijf jouw functie in 1 zin.
Het innen, beheren en begroten van de gelden van de vereniging en toezicht houden op het externe contact met partners.

Wat heb je voornamelijk geleerd door je functie?
Assertiviteit en ondernemendheid. Vaak moet je namelijk echt proactief zijn met het bedenken van financieel beleid en moet je veel plannen. Je kunt dan ook niet terughoudend zijn of bang zijn om de leiding te nemen. Ook moet je echt opletten dat je bij elke financiële discussie up-to-date bent en dat je weet wat er wel of niet kan. In dat opzicht leer je ook veel financiële vaardigheden en met name hoe je goed om moet gaan met geld, zeker als het geld niet van jou is.

Reünie Legal Experience Toronto 

 

Wat bleek anders aan de functie dan je had verwacht?
Ik denk dat er veel meer extern contact bij kwam kijken dan ik oorspronkelijk had gedacht. Ik wist wel dat je moest boekhouden en de begroting moest opstellen, maar ik was er slechts in beperkte mate van op de hoogte hoeveel je eigenlijk bezig bent met partners. Zo maak ik ook ons financiële beleid bij acquisitie; geven wij kortingen aan onze partners of doen we daar niet aan? Als een van onze partners claimt te hebben gedacht dat het bedrag inclusief BTW was terwijl het eigenlijk exclusief BTW was, hoe gaan we daar mee om? Als wij een fout hebben gemaakt met de uitvoering van een contract, wat leveren wij dan als compensatie? Door over deze dingen (en meer) na te denken kom je een beetje uit dat “financiële hokje” waar je als penningmeester toch wel vaak in geplaatst wordt.

Constitutieborrel 127ste bestuur 

Welke eigenschappen kwamen goed van pas afgelopen jaar?
Ik denk dat de belangrijkste eigenschap voor mij doorzettingsvermogen was. Soms heb je gewoon een vol schema en dan moet je nog je eigen bestuurstaken goed uitvoeren. Dit vereist enig doorzettingsvermogen; soms moet je natuurlijk dan ook van vroeg tot laat op de VU zitten. Als je een beetje hard door kan werken, dan zal het bestuursjaar je vrij gemakkelijk afgaan.

Daarnaast hielp het heel erg dat ik niet bang was om vragen te stellen. Je hebt echt veel mensen die jou kunnen helpen. Zo heb je bijvoorbeeld bij de begroting je bestuur. Je doet de begroting samen, omdat het een financieel beleid is dat je met zijn allen voert. Daarnaast gaat de begroting ook langs de Kasco en de RvA. Dit zijn als penningmeester jouw belangrijkste steunpunten; met name de Kasco kan je erg goed helpen met alle vragen die je hebt. Tot slot heb je ook nog je voorganger. Die heeft natuurlijk een heel jaar ervaring en kan waarschijnlijk al je vragen beantwoorden. Het stellen van vragen kan je jaar echt makkelijker maken.

De laatste eigenschap die volgens mij van belang is, is je vermogen om gestructureerd te werken. Als penningmeester verwerk je een enorme hoeveelheid gegevens. Als je bij je werk een duidelijke structuur weet te scheppen en die stelselmatig hanteert, helpt dat enorm.

Schieten met de activiteitencommissie 

Wat was het meest uitdagende aan jouw bestuursjaar?
Het innen van de contributie is voor mij het meest uitdagende geweest. Het moment dat je de contributie int, explodeert je rekening met storneringen, rinkelt de telefoon continu en zit je mailbox propvol. Elke stornering dien je individueel te behandelen, elk mailtje moet beantwoord worden en er worden lastige keuzes gemaakt. Soms voelt het niet rechtvaardig om het geld te houden; er zijn mensen die volledig niet wisten dat ze zich moesten uitschrijven en die het niet opgevallen is, waardoor ze al jaren onbewust betalen. Dat kan snel oplopen. Als je deze mensen echter voorrang gaat geven, is het onrechtvaardig om mensen met minder schrijnende zaken niet dezelfde behandeling te geven. Je dient even hard (of zacht) te zijn voor iedereen. Bovendien heb je het belang van de vereniging en haar leden voorop. Als wij elke stornering zomaar laten gaan, dan kan de vereniging niet functioneren. Dat is lastig om mee om te gaan, maar wel waar.

Bezoek aan de Hoge Raad

Merk je dat je bent gegroeid na een bestuursjaar?
Op sommige delen wel, op sommige delen niet. In ieder geval wel in de breedte, niet in de lengte.

Alle grapjes terzijde denk ik dat je als persoon erg groeit, zo leer je veel dingen die je anders niet zo makkelijk leert. Voor soft skills kan je geen beter traject volgen dan dit. Tegelijkertijd moet je je wel bedenken dat je maar zo veel groeit als je zelf wil. Je kan niet groeien als persoon als je niet bereid bent om te groeien of om te veranderen. Een bestuursjaar verandert daar niks aan.

 

Ga jij mij volgend jaar opvolgen? Solliciteer uiterlijk 2 mei voor een functie binnen het 128ste bestuur door je motivatiebrief en CV naar qbdbd.rechten@vu.nl te mailen. Mocht je vragen hebben, dan kan je altijd naar de bestuurskamer komen of ons een berichtje sturen.