U bent hier:

De activiteitenreis naar Berlijn

Op 6 juni 2022 was het dan zover: de allerlaatste QBDBD reis van dit jaar ging van start! Het was even spannend of we zonder slag of stoot Nederland uitkwamen, aangezien er topdrukte op Schiphol was. Gelukkig verzamelden wij vroeg genoeg bij de vertrouwde BurgerKing ontmoetingsplek en konden we vrij snel door de security heen. Om 12:30, zonder vertraging, steeg ons vliegtuig dan ook op: onze reis naar Berlijn kon beginnen!

Bij aankomst op het vliegveld, zijn wij met de trein vertrokken naar ons hostel: het Industriepalast Hostel. Het hostel was centraal gelegen in het bruisende nachtleven van Berlijn. Hier hebben wij dan ook goed gebruik van kunnen maken! Wat het uitgaansleven in Berlijn anders maakte dan in Nederland, is dat er een vrij strikt deurbeleid wordt gehanteerd. Binnen de Berlijnse clubs willen ze de authentieke sfeer behouden. Ze zijn dan ook strikt op dresscodes en je komt met een simpele polo niet binnen. Ook werden grote groepen vaak geweigerd, waardoor het slimmer was om je groep op te splitsen. Bovendien moest het humeur van de deurman ook meezitten.

Op onze tweede dag in Berlijn zijn wij een stadswandeling gaan doen, waardoor wij in een korte tijd een groot deel van de historische stad konden ontdekken. We zijn uiteraard langs de indrukwekkende bezienswaardigheid Checkpoint Charlie gewandeld; dit was in de tijd van het verdeelde Berlijn een van de negen controleposten op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Ook hebben we de Brandenburger Tor, de oude stadspoort, mogen aanschouwen. Daarnaast kon een bezoek aan het Holocaust monument niet ontbreken. Dit indrukwekkende monument staat symbool voor de vele Joodse levens die verloren zijn gegaan gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman en bestaat maar liefst uit 2710 betonblokken. Het monument geeft een gevoel van desoriëntatie en isolement, wat symbool staat voor het gevoel wat de Joodse bevolking continu heeft ervaren gedurende het naziregime. Onder het terrein van het monument is er een expositieruimte met een tentoonstelling over de Jodenvervolging. Hier hebben wij ook een bezoek aan gebracht.

Aangezien wij op studiereis waren, kon een bezoek aan een juridische instantie niet ontbreken! Samen met onze groep hebben wij een bezoekje gebracht aan de organisatie IJM: International Justice Mission. Tijdens dit bezoek kregen wij een presentatie over waar de organisatie zich hard voor maakt. Het is een organisatie die zich inzet om mensen in armoede te beschermen tegen geweld, mensenhandel en slavernij. Veel mensen denken dat slavernij al honderden jaren niet meer bestaat. Niets is minder waar. Er worden nog steeds miljoenen kinderen, mannen en vrouwen uitgebuit, verkracht en uitgehongerd. IJM heeft al meer dan 76.000 slachtoffers bevrijd uit slavernij en andere vormen van geweld. Ook hebben ze lokale autoriteiten bij de veroordeling van duizenden slaveneigenaren en andere criminelen geholpen. Gedurende de reis hebben wij bij onze activiteiten polaroidfoto’s gemaakt tegen een kleine vergoeding. De uiteindelijke opbrengst van deze foto’s hebben wij dan ook gedoneerd aan deze organisatie.

Ten slotte mochten wij ook een bezoek brengen aan de Nederlandse ambassade in Berlijn. Tijdens ons bezoek kregen wij een presentatie door een ambassadeur over wat de ambassade is, hoe je er terecht kunt komen en wat eventuele stagemogelijkheden zijn. Daarnaast kregen wij een rondleiding door het indrukwekkende kantoorpand.

Kortom, het was een korte reis van 5 dagen waarin we ontzettend veel cultuur hebben kunnen snuiven! Ook is er genoten van het uitgaansleven en zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. Ik kan zelf niet wachten tot het nieuwe collegejaar met de nieuwe studiereizen!