U bent hier:

Bestuurslid Carrière Milou Wieten over een bestuursjaar

Dit jaar heb ik de ontzettend leuke functie van bestuurslid Carrière mogen vervullen binnen het 130ste bestuur van QBDBD. Dit is een uitdagende functie waarbij je je focust op het carrièregerichte deel van de vereniging. Als bestuurslid Carrière begeleid je standaard de Carrière- en Mastercommissie. Hiernaast begeleid ik de Feestcommissie samen met Colin. Ieder jaar wordt aan het begin van het jaar een verdeling gemaakt wie welke commissies zou willen begeleiden. Ik koos ervoor om naast de Carrière- en Mastercommissie de Feestcommissie te begeleiden, omdat ik hier zelf in heb gezeten en ik dit een ontzettend leuke commissie vond!

Als bestuurslid Carrière ben je tevens voorzitter (of vicevoorzitter) van de dochterstichting van de vereniging: Stichting Amsterdamse Juridische Bedrijvendag (hierna: AJB). Dit is een stichting die zich focust op de organisatie van één of meerdere ontmoetingsdagen tussen enerzijds juridische studenten en anderzijds het juridisch werkveld.De AJB is een samenwerkingsverband tussen QBDBD en de JFAS (studievereniging aan de UvA). Dit betekent dat je, gezamenlijk in een bestuur met studenten van zowel de UvA als de VU, werkt aan de organisatie van dit leuke evenement!

De AJB is een erg groot evenement en neemt daarom ook het grootste deel van mijn agenda in beslag iedere week.  Je werkt aan een super groot project met veel mensen. De combinatie tussen het bestuur van QBDBD en de AJB is het allerleukste aan mijn functie. Dagelijks ben je bezig met het besturen van de vereniging. Je bent van alles op de hoogte en organiseert gezamenlijk met je commissie(s) hele leuke activiteiten, maar tegelijkertijd houd je je bezig met iets dat wat meer los staat van de vereniging en werk je daarin samen met een compleet ander bestuur.

Het combineren van het QBDBD en AJB bestuur is naast heel leuk, soms ook wel lastig. Het is belangrijk dat je een goed overzicht kan houden van alles wat bij zowel de stichting als bij de vereniging speelt. Daarnaast vervul je een (vice)voorzitter functie waardoor je ook de leiding hebt over het bestuur van de AJB en er dus voor moet zorgen dat alles op rolletjes loopt en iedereen goed aan de slag kan met zijn of haar taken.

Éen van de vele leuke aspecten van deze functie is dat je heel vrij bent in waar je je graag mee bezig zou willen houden. Omdat je voornamelijk bezig bent met het organiseren van de AJB en het begeleiden van commissies, heb je ook tijd om als vliegende keep binnen het QBDBD bestuur taken op te pakken die jij leuk vindt om te doen. Hier ben je heel erg vrij in en op deze manier kun je af en toe de werkdruk van je medebestuursleden iets verlichten.

Veelal wordt de vraag gesteld hoeveel tijd een bestuursjaar nu eigenlijk precies kost. Dit is lastig in te schatten en is voor iedereen verschillend. Met een goede planning is het in ieder geval zeker mogelijk een bijbaantje te hebben naast het bestuur. Voorkeur heeft wel dat je werkt in het weekend. Zelf vond ik het redelijk goed te doen om mijn week handig in te delen. Uiteraard zijn sommige periodes drukker dan andere periodes. Dit komt mede vanwege het feit dat je met QBDBD veel activiteiten organiseert waar je bij aanwezig bent.

In het AJB bestuur heb ik veel geleerd over leidinggeven. Het is een uitdaging een goede balans te bewaren tussen een leidende rol waarbij je soms best wel streng moet zijn, maar tegelijkertijd ook de gezelligheid en de leuke dingen die je samen doet. Dit is wel iets dat ik steeds beter heb leren combineren en een vaardigheid die ik zeker mee ga nemen!

Naast het leidinggeven heb ik veel geleerd over samenwerken. In feite werk je samen met 10 verschillende mensen, verdeeld over de twee besturen. Dit zorgt ervoor dat je vaak met veel verschillende meningen te maken hebt. Het komen tot een goed compromis is iets wat je heel snel leert in een bestuursjaar.

Wat mij het meest is bijgebleven van dit jaar is het moment dat ik een jasje van het bestuur uit Nijmegen had gebrast op hun cobo (ik heb het niet helemaal volgens de regels gedaan maar dat mag de pret niet drukken haha). Een cobo is een constitutieborrel. Deze heb jij zelf als bestuur, maar ook ga je langs bij de cobo’s van de andere juridische studieverenigingen door het hele land. Tijdens deze cobo’s feliciteer je het bestuur met hun aanstelling. Op een COBO is het onder andere het doel om iets te ‘brassen’ (ook wel stelen) van het bestuur waarbij je langsgaat. In ruil voor het teruggeven van dit verenigings artefact moet het bestuur iets terugdoen. Dit zijn hele leuke en tegelijkertijd gekke dingen die je meemaakt tijdens een bestuursjaar!

Uiteraard schrijf ik dit stukje nog voordat de AJB plaatsvindt. Waarschijnlijk zal uiteindelijk de AJB zelf het moment zijn dat mij voor altijd bij zal blijven!

Uiteraard zou ik iedereen willen aanmoedigen te solliciteren voor een bestuursjaar. Het is een mega leerzaam, maar vooral heel gezellig jaar. Je ontmoet nieuwe mensen, hebt ontzettend veel leuke borrels, feestjes, besturendagen, COBO’s, reizen en leuke activiteiten. Daarnaast leer je veel over samenwerken, de organisatie van evenementen, hoe het financieel werkt binnen een vereniging en ga zo nog maar even door. Een fijne bijkomstigheid is dat het goed op je cv staat en dat je (al helemaal in mijn functie) veel in contact komt met advocatenkantoren!

Een toekomstig bestuurslid zou ik willen meegeven dat je vooral moet genieten van alles wat je meemaakt. Een bestuursjaar gaat ontzettend snel waardoor je soms vergeet stil te staan bij de kleine dingen. De enige écht belangrijke tip die ik dus wil meegeven: geniet!