U bent hier:

De ‘pechgeneratie’

Vanaf januari 2023 zal er voor veel studenten iets veranderen. De rente over de studieschuld wordt namelijk voor het eerst sinds 2017 weer ingevoerd. Voor mbo-studenten en voor studenten van het hoger onderwijs die onder de basisbeurs vielen, geldt vanaf komend jaar een rente van 1,78%, voor studenten van het hoger onderwijs die gebruik maken van het huidige leenstelsel geldt een rente van 0,46%. 

Wordt de ‘pechgeneratie’ hiermee nog meer benadeeld?

Vaststelling van de rente

Zolang jij studeert, kan het rentepercentage elk jaar veranderen. Dit percentage wordt namelijk ieder jaar opnieuw vastgesteld. Als jij al afgestudeerd bent, maar wel nog een studieschuld hebt, kan het zo zijn dat jij nog geen rente hoeft te betalen over jouw schuld. In dit geval is de rente namelijk voor een periode van vijf jaar vastgesteld, wat dus kan betekenen dat jij nog een aantal jaar geen rente hoeft te betalen. 

De rente wordt iedere maand bij jouw schuld opgeteld.  Dit betekent dat er sprake is van samengestelde interest, oftewel rente op rente. Elke maand zal jouw schuld hiermee stijgen en zul jij een hoger bedrag aan rente moeten betalen.

De achterliggende reden

De reden achter het invoeren van de rente is dat de overheid het geld ook leent en daarover dus ook rente moet betalen. Daarnaast is Mark Rutte van mening dat de basisbeurs nooit ingevoerd had moeten worden en het sociaal leenstelsel had moeten blijven. Volgens hem is het een sociaal stelsel, werkt het in andere landen ook prima en slaat de term ‘pechgeneratie’ nergens op. 

Moeten wij ons als student zijnde zorgen over maken over de rente?

Voor ons als student zijnde betekent dit natuurlijk dat onze studieschuld nog groter wordt en dat deze ook zal blijven groeien. Dit kan gevolgen hebben voor de toekomst, bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek af wil sluiten. Moeten wij ons hier als student zijnde zorgen over maken? Deze vraag kan je via twee perspectieven beantwoorden.

Aan de ene kant kan je stellen dat wij ons hier geen zorgen over moeten maken. Indien jij je opleiding tijdig afrondt en alleen leent wat je daadwerkelijk nodig hebt, zal de schuld hopelijk meevallen. Daarnaast ga je hoogstwaarschijnlijk snel aan het werk en zal je voldoende verdienen om je schuld af te kunnen lossen en de schade te beperken. 

Aan de andere kant is de verhoging van de rente wel een reden om je zorgen te maken. Om verder in te gaan op ons eerdere voorbeeld, betaal je tegenwoordig een hoge prijs om een huis te kunnen kopen. Je zal al een hoge eigen inbreng moeten hebben en een studieschuld werkt niet mee met het krijgen van een hypotheek. De vraag rijst of deze generatie ooit nog een huis kan kopen. 

Hoe dan ook, de rente zal ingevoerd worden en studenten die lenen zullen de gevolgen van het besluit maar moeten accepteren.

 

Bronnen

https://www.scienceguide.nl/2022/10/rutte-verdedigt-renteverhoging-op-studieschuld/

https://duo.nl/particulier/rente.jsp