De dood van de Iraanse legerleider
Het zal niemand zijn ontgaan: afgelopen maand (januari 2020) is de Iraanse legerleider Qassem Soleimani vermoord door het Amerikaanse leger. Dit gebeurde in Bagdad, en dus op Irakees grondgebied. President Donald Trump opperde trots dat hij met deze moord een terrorist gestopt heeft.[1] Dit behoeft misschien enige nuance, maaraan de andere kant valt hier wel iets voor te zeggen. De Iraanse legerleider is namelijk jarenlang verantwoordelijk geweest voor het uitroeien van de soennieten. Dit deed hij grensoverschrijdend: in het hele Midden-Oosten steunde hij pro-sjiitische opstandelingen en legers om zo de Iraanse macht te vergroten.
Vele inwoners van Iran waren diep geraakt door de dood van hun legerleider. Dit was duidelijk te zien toen Soleimani naar zijn laatste rustplaats gebracht werd. Duizenden mensen waren aanwezig en door de grote drukte zijn er 56 mensen om het leven gekomen wegens verdrukking.[2] Als reactie op de dood van Soleimani heeft Iran een Oekraïens passagiersvliegtuig neergehaald. G. In de eerste instantie ontkende Iran iets te maken te hebben met de crash, totdat de Canadese overheid beeldmateriaal naar voren bracht, waarop te zien zou zijn dat het vliegtuig door middel van raketten werd neergeschoten vanaf Iraans grondgebied. Een dag na de ramp heeft Iran hierdoor toch toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. De Iraanse legerleider Amirali Hajizadeh neemt hiervan alle schuld op zich. Hij heeft verklaard dat het neergehaalde vliegtuig leek op een kruisraket vanwege de hoogte waarop het vliegtuig vloog.[3] De Boeing 737-800 was immers net opgestegen vanuit Teheran. Door de verstoorde communicatielijnen had het Iraanse leger maar enkele seconden de tijd om te beslissen of zij deze vermeende ‘raket’ zouden elimineren. Dit heeft er volgens de legerleider toe geleid dat er een foute inschatting gemaakt is en ervoor gekozen is het vliegtuig uit de lucht te schieten.
Volgens de president van Iran is het neerhalen van het vliegtuig te wijten aan de gedragingen van Amerika. Hiermee doelt de president op het doden van Qassem Soleimani, waarna Iran op scherp stond. Na de moord op Soleimani zijn er raketten afgevuurd door Iran op Amerikaanse legerbasissen in Irak. Over het neerhalen van het passagiersvliegtuig ontstonden gemengde gevoelens onder de Iraanse bevolking, maar zowel binnen als buiten de Iraanse landsgrenzen heeft het neerhalen van het vliegtuig voor protesten gezorgd. Iraniërs trokken in diverse steden de straat op om te rouwen om de slachtoffers. Dit rouwen zorgde al snel voor protesten tegen de autoriteiten. Vele Iraniërs verzochten, om af te treden. President Trump steunt de protesterende bevolking van Iran en laat weten dat hij deze mensen dapper vindt. [4]
Gevolgen voor Nederland en Europa
De gevolgen voor Nederland en Europa zijn niet voor de meeste mensen niet meteen voelbaar. De olieprijzen zijn met zo een 5 dollar per vat gestegen, maar dit zal in de toekomst weer bijtrekken als de spanningen tussen de VS en Iran niet tot een groter conflict zullen leiden, zo voorspelt beursanalist Hans de Geus. Dit is alleen niet het enige waar Nederland en de rest van de wereld zich druk om maken. Iran en de VS vechten hun vete uit op Irakees grondgebied, waarbij onschuldige mensen gevaar lopen. Daarnaast behoren de VS tot de NAVO. Mocht de situatie tussen de VS en Iran nog verder escaleren zijn ook de bondgenoten die de VS hebben door het NAVO-verdrag betrokken bij een eventuele oorlog die volgens sommigen op de loer ligt. In een spoeddebat wat heeft plaatsgevonden tussen alle NAVO-landen, hebben de bondgenoten hun steun uitgesproken naar de VS. Bij een eventuele escalatie van het conflict zal dit dus ook gevolgen hebben voor Nederland en Europa.[5] Het is dus begrijpelijk dat de situatie in Irak over de hele wereld nauwlettend in de gaten wordt gehouden.
[1] Https://nos.nl/artikel/2317212-trump-over-uitschakelen-soleimani-terrorist-nummer-1-van-de-wereld-gedood.html
[2] Https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/07/56-doden-bij-uitvaart-soleimani-door-verdrukking-a3985985
[3] Https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4985921/vliegtuig-crash-iran-video-raket-oekraine
[4] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/na-de-leugen-over-de-vliegtuigcrash-heeft-iran-er-twee-crises-bij~b5038ca8/?referer=https%3A%2F%2
[5] https://www.nu.nl/buitenland/6022096/navo-spreekt-tijdens-spoedvergadering-steun-aan-vs-uit-in-conflict-met-iran.html
Beste lezers van de Incretus,
Ik ben Michelle en maak dit jaar deel uit van de van de leukste commissie binnen QBDBD, namelijk de Incretusredactie!
Dit jaar zullen wij met de commissie proberen te schrijven over onderwerpen die ons als (rechten)studenten erg interesseren. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om over actuele onderwerpen te schrijven.
Ik zit zelf in mijn laatste jaar van mijn bachelor rechtsgeleerdheid, loop ik nu fulltime stage en ben druk ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Volgend jaar wil ik mijn master Strafrecht gaan volgen aan de VU. Ik ben 22 jaar, al 4 jaar lid van QBDBD en woon in Amsterdam.
Hopelijk hebben jullie nu een beetje een idee gekregen over wie ik als persoon ben en ik verheug me erop om dit jaar een paar interessante stukken te gaan schrijven!
Groetjes,
Michelle